Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prilog proučavanju topljivosti mlijeka u prahu i sastav i struktura čestice mlijeka u prahu kao faktori njegove topljivosti

Marija Crnobori ; "Pionir" tvornica mlječnog praška, Županja


Puni tekst: hrvatski pdf 468 Kb

str. 7-10

preuzimanja: 1.143

citiraj


Sažetak

Mlijeko u prahu ima komplicirani kemijski sastav i fizičku građu svojih čestica, pa zato i njegovo otapanje u vodi predstavlja također komplicirani proces. Prilikom otapanja mlijeka u prahu u vodi dolazi do stvaranja prave otopine, koloidne otopine i emulzije. Pravu otopinu čine: mliječni šećer i topljive soli (kloridi K, Na, fosfati, Ca, Mg), koloidnu otopinu čine: kazein i netopljive soli (fosfati, Ca i Mg), dok emulziju čini mliječna mast.

Ključne riječi

mlijeko u prahu; topljivost

Hrčak ID:

67632

URI

https://hrcak.srce.hr/67632

Datum izdavanja:

2.1.1968.

Posjeta: 1.796 *