Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Optimizacija prekrcajnog učinka i smanjenje troškova u segmentu rukovanja teretom

Ivan Šošić ; Ilica 67, 10000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.164 Kb

str. 105-125

preuzimanja: 1.767

citiraj


Sažetak

Logistika poprima sve veću važnost u današnjem gospodarstvu jer predstavlja područje u kojem je moguće znatno smanjiti troškove poslovanja i samim tim povećati efikasnost i konkurentnost tvrtki u globalnom tržišnom natjecanju. Predmet optimizacije u logističkoj mreži mogu biti troškovi materijala, nabave, proizvodnje, skladištenja, transporta, manipulacije tereta i sl.
Kako je primarni cilj logistike lučkog i brodarskog sustava smanjenje vremena zadržavanja broda u luci potrebno je djelovati na različite čimbenike koji se javljaju u procesu prekrcaja tereta.
Autor ovog rada, zapovjednik broda za prijevoz generalnog tereta analizirao je čimbenike koji su utjecali na vrijeme zadržavanja broda u luci Doha te istaknuo važnost korištenja brodskih prekrcajnih sredstava u optimizaciji proizvodnosti lučkog pristana. Istražujući troškove u segmentu manipulacije tereta na plovidbenom pravcu Europa – Srednji istok – Južna Afrika – Europa u vremenskom periodu od šest mjeseci prikazao je mogućnost smanjenja troškova višekratnim korištenjem drva za pričvršćenje tereta (engl. wooden dunnage) što dijelom dovodi do smanjenja ukupnih troškova brodara, a samim tim i povećanja njegove konkurentnosti.

Ključne riječi

logistika; pomorski prijevoz; generalni teret; prekrcajna sredstva; proizvodni učinak; drvo za pričvršćenje tereta

Hrčak ID:

68104

URI

https://hrcak.srce.hr/68104

Datum izdavanja:

24.5.2011.

Posjeta: 2.790 *