Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Osnovni teorijski pristupi i metodologija istraživanja generativnosti

Ivana Tucak Junaković orcid id orcid.org/0000-0003-2166-1089 ; Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru


Puni tekst: hrvatski pdf 228 Kb

str. 131-151

preuzimanja: 2.663

citiraj


Sažetak

Generativnost je danas širok koncept koji uključuje stvaranje i brigu o djeci, materijalnim produktima i idejama, koncept koji će nadživjeti pojedinca i koji doprinosi dobrobiti i održavanju kontinuiteta društva, a idejni mu je začetnik Erik Erikson.
Jedan je od ciljeva ovoga rada bio unijeti više jasnoće u različita tumačenja generativnosti sustavnim prikazom najutjecajnijih teorijskih pristupa i modela. Krenulo se s Eriksonovim objašnjenjem, a zatim su prikazani Vaillantov pristup generativnosti, konceptualizacije generativnosti u terminima orijentacija djelovanju i zajedništvu te se na kraju daju značajke najnovijih modela generativnosti (Bradley, 1997; McAdams i de St. Aubin, 1992; Stewart i Vandewater, 1998).
Drugi je cilj ovoga rada bio prikazati različite metodološke pristupe istraživanju generativnosti. Stoga su prezentirane i uspoređene transverzalne, longitudinalne i studije slučaja u istraživanjima generativnosti. Na kraju su opisane različite metode i instrumenti koji su korišteni u svrhu ispitivanja ovoga konstrukta, s posebnim osvrtom na njihovu primjenu u istraživanjima na hrvatskim uzorcima. Dane su i smjernice za buduća istraživanja.

Ključne riječi

generativnost; teorijski pristupi; modeli; metode mjerenja

Hrčak ID:

68728

URI

https://hrcak.srce.hr/68728

Datum izdavanja:

1.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.763 *