Poljoprivreda, Vol. 17 No. 1, 2011.
Izvorni znanstveni članak
UTJECAJ TIPA TLA I GNOJIDBE DUŠIKOM NA PRINOS I KVALITETU KORIJENA ŠEĆERNE REPE
Andrija Kristek
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek,Hrvatska
Suzana Kristek
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek,Hrvatska
Manda Antunović
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek,Hrvatska
Ivana Varga
; Sveučilište J.J. Strossmayer, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, 31000 Osijek,Hrvatska
Javor Katušić
; Sladorana d.d., Šećerana 63., 32 270 Županja
Zdenko Besek
; Sladorana d.d., Šećerana 63., 32 270 Županja
Sažetak
smeđem tlu (T-2), obavljeno je istraživanje utjecaja gnojidbe dušikom na elemente prinosa šećerne repe. Dušik je dodavan u jesen, predsjetvenono na osnovi zaliha Nmin u tlu te u prihrani. Dobiveni rezultati istraživanja pokazali su da je značajno veći prinos korijena i šećera ostvaren na kvalitetnijem tlu T-2 u drugoj godini istraživanja. Utjecaj gnojidbe ureom u osnovnoj gnojidbi na prinos korijena i šećera zavisio je o godini, tlu i ukupno dodanome dušiku. U vlažnoj 2010. godini, na siromašnome tlu T-1, te u sušnoj 2009., na plodnome tlu T-2, na varijanti N-0 (bez prihrane), dodavanje dušika u jesen (G-46) uvjetovalo je značajno povećanje prinosa korijena i šećera. Na tlu T-1, najveći prinos korijena i šećera (9,54 tha-1) dobiven je na varijanti G-46 i bez dodavanja dušika u vegetaciji, a na T-2 tlu na varijanti bez gnojidbe dušikom u jesen (G-0) i uz prihranu 13,5 kgha-1N, dobiven je najveći prinos šećera (11,48 tha-1).
Ključne riječi
šećerna repa; gnojidba dušikom; prinos korijena i šećera
Hrčak ID:
69539
URI
Datum izdavanja:
21.6.2011.
Posjeta: 1.707 *