Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

ULOGA BRODSKOG MENADŽMENTA U POSLOVANJU BRODARSKIH PODUZEĆA

Ante Bistričić ; Pomorski fakultet u Rijeci
Alen Jugović ; Pomorski fakultet u Rijeci
Zlatko Kuzman ; Gospodarska komora Karlovac


Puni tekst: hrvatski pdf 857 Kb

str. 29-44

preuzimanja: 1.671

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 857 Kb

str. 29-44

preuzimanja: 1.083

citiraj


Sažetak

Brodarska poduzeća teško bi mogla opstati bez menadžmenta s obzirom na izazove kojima su izložena poslujući na globalnom tržištu, a koja trebaju upravo menadžment za pravovremeno prilagođavanje okruženju u kojem djeluju. Uspjeh brodarskih poduzeća, danas više nego ikada prije, rezultat je djelotvornog menadžmenta.
Dominantan problem modernog menadžmenta postaje upravljanje ljudskim potencijalima, intelektualnim kapitalom i znanjem, odnosno „neopipljivom“ imovinom (intangible assetes) koja izmiče standardnoj računovodstvenoj i ekonomskoj analizi i bilanci.
Jedan od najvažnijih zadataka modernog menadžera je motiviranje suradnika, odnosno inspiriranje drugih, a to često ovisi o njegovoj karizmi i osobnim karakteristikama.
Značajna uloga u ostvarivanju postavljenih ciljeva brodarskih poduzeća pripada brodskom menadžmentu.
Brodski menadžment (ship management ili menadžment na brodu) je specifičan po svom položaju i značenju u upravljačkom sustavu brodarskih poduzeća te spada u operativnu razinu menadžmenta brodarskog poduzeća. Ako ga promatramo s upravljačke strukture brodarskog poduzeća, najviše vremena utroši na vođenju, tj. koristeći menadžersku funkciju vođenja. Osim toga za ostvarivanje postavljenih operativnih ciljeva, određeni dio vremena utroši koristeći menadžerske funkcije planiranja, kadriranja i kontroliranja.
Uspješnost brodskog menadžmenta u velikoj mjeri ovisi o uspješnosti procesa menadžmenta na razini brodarskog poduzeća, tj. od najvišeg (top) i srednjeg (mid) menadžmenta. Ukoliko oni pravilno koriste navedene funkcije menadžmenta na svojim razinama, tada će i brodski menadžment biti efikasan i uspješan jer je dio tog upravljačkog procesa.

Ključne riječi

brod; menadžment; brodski menadžment; brodarsko poduzeće; upravljački proces; projekt

Hrčak ID:

69633

URI

https://hrcak.srce.hr/69633

Datum izdavanja:

27.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.557 *