Stručni rad
Određivanje sadržaja masti u mlijeku po Gerberovoj metodi
Dimitrije Sabadoš
; Poljoprivredni fakultet, Zagreb
Branka Rajšić
Sažetak
Uzorci mlijeka moraju biti temperirani n a 20 °C, ali u širokoj praksi je to teško postići, te može zadovoljiti i raspon od 18-22 °C. Ako je mlijeko bilo konzervirano, tj. stajalo je duže vremena na običnoj ili niskoj temperaturi, treba ga prethodno zagrijati, najbolje na 38 °C, maksimalno do 40 °C, a zatim kruženjem sadržaja bočice i okretanjem bočice (8-10 puta) tako promiješati da se mliječna mast sa stijena bočice i sa čepa potpuno otopi i jednolično razdijeli.
Ključne riječi
mlijeko; mliječna mast; Gerberova metoda
Hrčak ID:
70486
URI
Datum izdavanja:
1.10.1964.
Posjeta: 1.768 *