Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

PRIMJENSKO PRAĆENJE ULJA ZA LOKOMOTIVSKE DIZELOVE MOTORE

Dragan Škrobonja
Tomislav Beraković
Aleksandar Božunović
Zvonimir Ljubaj
Nevenka Ljubaj


Puni tekst: hrvatski pdf 177 Kb

str. 291-301

preuzimanja: 670

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 177 Kb

str. 301-309

preuzimanja: 1.391

citiraj


Sažetak

Sažetak
Mazivo kao nezaobilazni čimbenik u sustavu motor-gorivo-mazivo ima osim uobičajeno poznate uloge sredstva za podmazivanje i važnu ulogu kod detektiranja uspješnosti rada i stanja motora. To se postiže sustavnim praćenjem ulja u primjeni i stalnim kontaktom između korisnika i proizvođača motornog ulja. Zbog toga, ali i zbog potrebe dokazivanja kvalitete proizvedenog motornog ulja, provode se primjenska ispitivanja radi utvrđivanja raznih postavljenih ciljeva. Hrvatske željeznice u svom voznom parku vučnih sredstava posjeduju priličan broj lokomotiva opremljenih dizelovim motorom tipa 645 E proizvodnje General Motors Corporation. To su lokomotive serije 2 062. Nakon generalnog remonta motora na lokomotivama na zahtjev servisera GMC i radi vlastitog interesa za praćenjem remontiranih motora Hrvatske željeznice u dogovoru s Mazivima Rijeka, proizvođačem specijalnog lokomotivskog motornog ulja, provode praćenje ulja u (eksploataciji) primjeni.
U radu su dani dosadašnji rezultati tog primjenskog ispitivanja s komentarom i zaključcima, koji u konačnici potvrđuju potrebu i isplativost primjenskih ispitivanja. Ujedno pokazuju značaj rada postprodajnog servisa proizvođača i upućuju korisnike u Hrvatskoj na domaćeg proizvođača maziva koji je kvalitetom maziva izjednačen s konkurencijom iz inozemstva, a ujedno svojom blizinom, stručnim osobljem i laboratorijskom podrškom osigurava ispravnu i optimalnu iskoristivost maziva.

Ključne riječi

dvotaktni dizelovi motori lokomotiva; dizelove električne lokomotive; General Motors Odjel elektro vuče; Hrvatske željeznice (HŽ); ispitivanje, primjensko eksploatacijsko (field conditions); gledište praćenja kvaliteta ulja tijekom uporabe; gledišt

Hrčak ID:

7174

URI

https://hrcak.srce.hr/7174

Datum izdavanja:

30.9.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.061 *