Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj populacije crne liske (Fulica atra L. 1758) na prehranu populacija riba u šaranskim ribnjacima

Antun Delić ; PMF, Sveučiliste u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 3.397 Kb

str. 1-7

preuzimanja: 447

citiraj


Sažetak

Istraživanje o temi »Utjecaj populacije crne liske (Fulica atra L. 1758) na prehranu populacija riba u šaranskim ribnjacima« provedeno je na Ribnjačarstvu »Končanica« (središnja Hrvatska) od 1985. do 1988. g.
Utjecaji se mogu okarakterizirati i kao pozitivni i kao negativni.
Pozitivni se utjecaj očituje u činjenici da u ribnjacima djeluje kao koristan biološki regulator: sprečava masovan razvoj algi i višega vodenog bilja, čime posredno pridonosi povećanju količine kisika u vodi; sprečavanjem zasjenjivanja vodene površine potiče razvoj fitoplanktona i zooplanktona kao važne prirodne riblje hrane; konzumira kukce štetne za ribnjačarsku proizvodnju; svojim ekskretima pridonosi povećanju količine prirodne hrane u ribnjacima.
Negativni su utjecaji u smislu natjecanja (kompeticije) za hranu s ribljim vrstama u uzgoju (konzumira dodatnu riblju hranu za cijelo vrijeme prihranjivanja ribe, konzumira fitoplankton i vodane makrofite kao glavnu hranu herbivornim ribljim vrstama, zatim mekušce i kukce koji su važna hrana zoofagnim ribama), te u smislu predator-stva, ali u vrlo maloj mjeri, jer konzumira riblji mlađ.
Napokon, dobiveni rezultati upozoravaju na činjenicu da je crna liska bitna karika u biološkome lancu ribnjačkog eko-sustava, pa bi njezina potpuna odsutnost, sigurno, imala određene štetne posljedice za ribnjačarsku proizvodnju.

Ključne riječi

crna liska; šaran; ribnjaci

Hrčak ID:

75253

URI

https://hrcak.srce.hr/75253

Datum izdavanja:

1.3.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.131 *