Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Ihtiofauna dijela rijeke Save

Dobrila Habeković ; Institut za Stočarstvo i Mljekarstvo Fakultet polj. Znanosti, Zagreb
Zlatko Homen ; Republički komitet za poljoprivredu i šumarstvo, Zagreb
Krešo Fašaić ; Istraživačko-razvojni centar za ribarstvo, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 3.613 Kb

str. 8-14

preuzimanja: 1.170

citiraj


Sažetak

Radi utvrđivanja stanja ribljeg fonda u Savi prije gradnje NE Krško kako bi se ustanovile posljedice njezina djelovanja obavljena su trogodišnja istraživanja (1978 - 1980. g.) dijela rijeke od Krškog do Podsuseda.
Istraživanja su obuhvatila ulov riba raznim ribolovnim alatima, sezonski i pri različitim vodostajima te njihovu ihtiološku obradu.
Utvrđeni su kvalitativni i kvantitativni sastav ihtiopo-pulacija, neke značajke mješovitih ihtiopopulacija, prehrana riba te ihtioproduktivnost ovoga područja.
Do gradnje brane na Savi i do početka rada NE Krško ovo je područje bilo bogato raznim sastavom mješovitih ihtiopopulacija, pa je tako ovdje bilo naseljeno 29 raznih vrsta riba koje pripadaju u devet porodica. Dominantna je vrsta po brojnosti, ihtiomasi i prirastu je klen (Leucis-cus cephalus L). Istraživano područje naseljavaju ribe prijelazno-nizinskog tipa otvorenih voda, odnosno pripada tipičnoj regiji mrene sa svim pratećim ribama.
Nažalost, danas nakon izgradnje i djelovanja rada NE Krško, u monitoring istraživanja ovog dijela Save nisu uključena i ihtiološka istraživanja, što bi, svakako, bilo korisno poduzeti, s obzirom na mogućnost utjecaja toplinske, radiološke i druge populacije na riblji fond.

Ključne riječi

rijeka; Sava; ihtiofauna; ekologija; nuklearna; krško; energija

Hrčak ID:

75254

URI

https://hrcak.srce.hr/75254

Datum izdavanja:

1.3.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.028 *