Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Poslovna politika brodara u kontekstu razvoja ekološkog zakonodavstva

Radoslav Radonja orcid id orcid.org/0000-0001-6686-2381 ; Pomorski fakultet u Rijeci
Alen Jugović orcid id orcid.org/0000-0001-5031-4655 ; Pomorski fakultet u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 611 Kb

str. 319-341

preuzimanja: 548

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 611 Kb

str. 319-341

preuzimanja: 507

citiraj


Sažetak

Svjetska financijska kriza uzrokovala je zastoj na pomorskom tržištu i prisilila brodare na promjene u poslovanju što je za posljedicu imalo smanjenu mogućnost zapošljavanja do te mjere da su neke morali ili privremeno zaustaviti ili prodati svoja osnovna sredstva za rad - brodove. Zastoju su znatno pridonijele i međunarodne konvencije o ekološkom zakonodavstvu koje pooštravaju kriterije u svezi prevencije onečišćenja okoliša.
Glavni cilj istraživanja jest određivanje smjernica koje će omogućiti prilagodbu poslovanja brodara budućim događanjima na pomorskom tržištu i novonastalim okolnostima, a uzimajući u obzir dogovorenu dinamiku provođenja novih ekoloških normi, pravila i propisa.
Pomorsko tržište, s obzirom na njegovu složenost u takvim okolnostima, zahtijeva pozornu analizu iz koje će se sintetizirati novonastale specifičnosti, te induktivnom i deduktivnom metodom doći do prihvatljivog rješenja, pri čemu će metoda teorije sustava biti osnova sustavnog pristupa predmetu istraživanja.
Zaključno su priopćene glavne smjernice i moguće aktivnosti za prilagodbu brodarskih poduzeća kako bi preduhitrili promjene u zakonodavstvu koje bi mogle omogućiti njihovu opstojnost. Rezultati istraživanja ukazuju da ekološka prihvatljivost postaje utjecajan čimbenik poslovne politike brodara.

Ključne riječi

poslovna politika; ekološko zakonodavstvo; Zelena putovnica; recikliranje brodova; pomorsko tržište

Hrčak ID:

75332

URI

https://hrcak.srce.hr/75332

Datum izdavanja:

28.12.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.948 *