Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

POČECI SOCIJALNOG RADA U HRVATSKOJ IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA

Marina Ajduković
Vanja Branica


Puni tekst: hrvatski doc 157 Kb

str. 29-45

preuzimanja: 3.658

citiraj


Sažetak

Ovaj rad je usmjeren na početna istraživanja povijesti socijalnog rada u Hrvatskoj u 20. stoljeću u razdoblju između dva svjetska rata. Radi se o razdoblju u kojem su se počeli pojavljivati prvi profesionalni oblici socijalnog rada i socijalne skrbi. Posebna pozornost je posvećena utjecaju manjeg broja značajnih pojedinaca, čiji je rad do sada bio poznat u području prava, medicine i pedagogije, na razvoj socijalnog rada. To su Josip Šilović, Đuro Basariček, Milica Bogdanović i Andrija Štampar. Razmatrat će se i odnos socijalnog rada i socijalne medicine u tom razdoblju.
U radu se analizira dosad nepoznat poticaj obrazovanju za socijalni rad koji se odnosi na Naredbu bana Kraljevine Hrvatske i Slavonije iz 1920. godine o osnivanju Kraljevske zemaljske socijalne škole u Zagrebu. Ovaj dokument daje zanimljiv uvid u početna razmišljanja o potrebi obrazovanja za socijalni rad u Hrvatskoj.
U završnom dijelu rada navode se pravci daljnjeg istraživanja povijesti socijalnog rada kroz dalje istraživanje doprinosa značajnih pojedinaca, istraživanje djelovanje volonterskih i profesionalnih grupa koje su obavljale različite rane oblike socijalnog rada te pitanje kontinuiteta socijalnog djelovanja u diskontinuitetu društveno-političkih okolnosti u 20. stoljeću u Hrvatskoj.

Ključne riječi

povijest socijalnog rada, prvi oblici izobrazbe za socijalni rad, odnos socijalnog rada i socijalne medicine

Hrčak ID:

7591

URI

https://hrcak.srce.hr/7591

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 5.911 *