Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

POVREDE CRKVENE STEGE I JAVNOGA REDA TRI POSEBNE OVLASTI KONGREGACIJE ZA KLER

Slavko Zec ; KBF – Zagreb, Teologija u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 239 Kb

str. 379-402

preuzimanja: 881

citiraj


Sažetak

Kako bi se djelotvornije moglo odgovoriti na povrede crkvene stege i javnoga reda u Crkvi, počinjene od klerika, papa Benedikt XVI. podijelio je 30. siječnja 2009. Kongregaciji za kler tri posebne ovlasti (tre facoltà speciali) o kojima govori ovaj rad. O tim je posebnim ovlastima Kongregacija poslala Okružno pismo (Litterae circulares) svim ordinarijima 18. travnja 2009. godine. Primjena tih ovlasti podrazumijeva gubitak kleričkoga staleža, a time i svih prava i obveza koji proizlaze iz sakramenta sv. reda, uključujući i celibat. Važno je, međutim, uočiti da se ovlasti (facultates) nikada ne primjenjuju automatski nego se svaki slučaj povrede crkve stege od strane klerika posebno razmatra i u propisanom upravnom postupku istražuje. Ovim se ovlastima također ništa ne oduzima od mjerodavnosti vlastitih ordinarija nego im na ovaj način Kongregacija izlazi ususret i, uvijek na njihovo traženje, pomaže blagovremeno doskočiti negativnim pojavama te ponovno uspostaviti željeni red i mir u Crkvi.

Autor zato najprije prikazuje sadržaj Okružnog pisma od 18. travnja 2009., kako supstancijalni tako i normativni dio, da bi se zatim u drugome dijelu posebno posvetio samim ovlastima: njihovu stvarnom sadržaju i pravilnoj primjeni. Potrebno je naime uočiti tri skupine kažnjivih djela koje korespondiraju s trima ovlastima. Za svaku skupinu kažnjivih djela koja potpadaju pod posebne ovlasti predviđen je i propisan upravni postupak, odnosno postupanje u trećoj ovlasti, čime se autor bavi u trećem dijelu. Ispravnom uporabom tih pravnih sredstava te dobro istraženim slučajem na biskupijskoj razini, odnosno na razini redovničke ustanove, omogućava se Kongregaciji za kler efikasnije primijeniti svoje posebne ovlasti na dobrobit opće i partikularne Crkve o kojoj se radi.

Ključne riječi

Kongregacija za kler; tri posebne ovlasti; gubitak kleričkog staleža; celibat; kažnjiva djela; upravni postupak; postupanje

Hrčak ID:

76148

URI

https://hrcak.srce.hr/76148

Datum izdavanja:

9.1.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.105 *