Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Intrapsihički i interpersonalni konflikti. Dijagnoza i terapija

Mijo Nikić orcid id orcid.org/0000-0002-3620-3016 ; Filozofski fakultet Družbe Isusove u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 166 Kb

str. 59-74

preuzimanja: 4.677

citiraj


Sažetak

Autor analizira dinamiku intrapsihičkih i interpersonalnih konflikata koji se mogu javiti u samoj osobi i u međuljudskim odnosima. Intrapsihički konflikti su: 1) konflikt dvostrukog privlačenja; 2) konflikt dvostrukog odbijanja, 3) konflikt istovremenog privlačenja i odbijanja te 4) dvostruki konflikt istovremenog privlačenja i odbijanja. Obrađene su također prilagođene i neprilagođene strategije u rješavanju spomenutih konflikata.
U drugom dijelu obrađena je dinamika interpersonalnih konflikata koji se najčešće javljaju zbog sukoba interesa u afektivno nezrelih osoba. I ovdje autor sugerira prihvatljive savjete psihološko-duhovne naravi.
Konačno, autor daje do znanja da se svi konflikti u biti svode na onaj temeljni konflikt u ljudskom srcu, koje je u sebi podijeljeno. S jedne strane privlače ga ideali iza kojih stoje objektivne vrijednosti, u konačnici sam Bog kao najveće dobro, dok je s druge strane srce zarobljeno iskonskim grijehom, i pod velikim je pritiskom raznih prisila da zadovolji svoje potrebe koje mogu biti legitimne i opravdane, ali također i nesvjesne, grešne i pogubne za dobrobit čitave osobe. Izlazak iz ove mučne situacije nalazi se u istinskom obraćenju i opredjeljenju čitavog srca za Boga, odnosno prihvaćanju Božje volje koja nam je najjasnije pokazana u životu i djelu Isusa Krista.
Na koncu autor donosi više psihološko-duhovnih savjeta u nadvladavanju interpersonalnih sukoba.

Ključne riječi

intrapsihički konflikti; interpersonalni konflikti; egzistencijalni konflikt; idealni ja; stvarni ja; psihološko-duhovni savjeti

Hrčak ID:

76202

URI

https://hrcak.srce.hr/76202

Datum izdavanja:

18.1.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.533 *