Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Uticaj strukture nasada na dinamiku abiotičkih parametara u šaranskim ribnjacima I. DINAMIKA FIZIKALNO-KEMIJSKIH PARAMETARA U MLADIČNJACIMA

S. Mišetić


Puni tekst: hrvatski pdf 4.021 Kb

str. 1-9

preuzimanja: 350

citiraj


Sažetak

Proizvodni su odnosi u ekosustavu šaranskih ribnjaka specifični i ovise o čitavom nizu ekoloških činilaca, prije svega abiotičkih. U njima se zbog primjene razlitičtih gospodarstvenih zahvata mijenja prirodni slijed razvoja zajednica. Osim toga, kategoriju odnosa između osnovnih komponenata ekosustava komplicira i struktura nasada ribnjaka. Te su specifičnosti veće što je način uzgoja riba intenzivniji.
Općenito je prihvaćeno mišljenje da u biocenozi ribnjaka prevladavaju ribe te da one, kao dominantna vrsta, kontroliraju oboje: i okoliš i strukturu biocenoza (Clements i sur., 1966; H r b a č e k, 1962, 1969).
U dosadašnjim istraživanjima, unatoč izloženoj tvrdnji, veća je pažnja poklonjena problemu odnosa između strukture nasada ribnjaka i biocenotičke strukture zajednica. Zajedničko je u tim radovima da povećanje gustoće nasada riba do određene mjere potiče razvoj zajednice planktona odnosno pojednih njezinih članova: fitoplanktona (Hrbaček i sur., 1965; Spodniewska, 1965; L u-pačeva, 1977) i zooplanktona (D i n e e n, 1953; Hrbaček i sur., 1965; Grygierek i sur., 1966; M i-trović, 1969; Losos i sur., 1973; Z u r e k, 1974; Kražan, 1976). Prema Lewkowiczu i sur. (1976, 1977) i Krzeczkowska-Woloszznu (1977), manja gustoća nasada riba pogoduje razvoju višeg vodenog bilja. Posljedica je toga manja produkcija fitoplanktona, zooplanktona i makrofaune dna.
Imajući na umu važnost abiotičkih parametara za dinamiku organske produkcije, svrha je ovih istraživanja utvrditi utjecaj nasadne strukture na dinamiku fizičko-kemijskih činilaca u ekosustavu šaranskih ribnjaka.
U razmatranje uzročno-posljedične povezanosti između abiotičkih uvjeta i nasadne strukture uključena su dva parametra: uzrasna struktura i gustoća nasada, Najveće razlike promatranih abiotičkih činilaca bile su između mladičnjaka i uzgajališta i u vezi su s prozirnošću voda. U ovom radu izloženi su rezultati dinamike fizikalno-kemijskih parametara u mladičnjacima.

Ključne riječi

šaranski; ribnjaci; mladičnjaci

Hrčak ID:

76745

URI

https://hrcak.srce.hr/76745

Datum izdavanja:

1.3.1989.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 869 *