Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Četrdeset godina rada bibliobusne službe Gradske knjižnice Rijeka

Ljiljana Črnjar orcid id orcid.org/0000-0003-1475-6397


Puni tekst: hrvatski pdf 248 Kb

str. 193-206

preuzimanja: 461

citiraj


Sažetak

Bibliobusna služba Gradske knjižnice Rijeka dana 9. lipnja 2009. navršila je četrdeset godina rada. Tijekom proteklog razdoblja mijenjala su se vozila, područja obilaska, stajališta, uvodile se nove usluge prema zahtjevima korisnika i datim okolnostima, no temeljna uloga ostala je ista – pružanje knjižničnih usluga na područjima gdje ne djeluju stacionarne knjižnice, posebice izvan gradskih središta.
U radu će se prezentirati pregled ključnih trenutaka na četiri desetljeća dugom putu riječke bibliobusne službe.
Nakon uhodavanja rada i prevladavanja početnih poteškoća, svoj vrhunac služba doživljava osamdesetih godina kada se knjižnične usluge pružaju na širem području tadašnje riječke, opatijske i crikveničke općine.
Devedesete godine obilježene su, među ostalim, i radom sa specifičnom skupinom korisnika − prognanicima i izbjeglicama koji su zahtijevali posebno pažljiv pristup, naročito djeca.
Sredina devedesetih donosi novi regionalni i lokalni administrativni ustroj, a time i opasnost od gašenja službe, no nove okolnosti predstavljale su i svojevrstan izazov te je osmišljena drukčija organizacija i koncepcija rada bibliobusne službe koja počinje pružati usluge samo na području Grada Rijeke.
Povoljne okolnosti 2004. godine rezultiraju početkom rada i drugoga, Županijskog bibliobusa Gradske knjižnice Rijeka − u Gorskom kotaru i ostalim brdsko-planinskim krajevima, pretežito u općinama koje do tada nisu imale na svom području usluge narodne knjižnice.
Danas riječka bibliobusna služba s dva vozila ima vrlo značajnu ulogu u suvremenoj knjižničnoj mreži Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Ključne riječi

bibliobus; bibliobusna služba; Gradska knjižnica Rijeka

Hrčak ID:

80479

URI

https://hrcak.srce.hr/80479

Datum izdavanja:

7.6.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.162 *