Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Knjižnične usluge za mlade : modeli i koncepti

Ivanka Stričević orcid id orcid.org/0000-0001-8677-7619
Srećko Jelušić


Puni tekst: hrvatski pdf 530 Kb

str. 1-34

preuzimanja: 939

citiraj


Sažetak

Od današnjih se mladih očekuju drukčije kompetencije u području informacijske i čitateljske pismenosti nego od prijašnjih naraštaja. To pred narodnu knjižnicu postavlja nove zadaće s obzirom na mlade kao korisničku skupinu. Kao korisnici narodne knjižnice, mladi čine specifičnu skupinu koja ima drukčije i potrebe i interese od djece i odraslih korisnika, a u narodnim knjižnicama često im se ne posvećuje dovoljna pozornost, posebice u Hrvatskoj. Stoga autori istražuju i analiziraju na koji je način u sklopu knjižničnih usluga za mlade moguće odgovoriti na te potrebe i interese i razvijati ih.
Kako je u hrvatskim narodnim knjižnicama pristup mladima kao posebnoj korisničkoj skupini novina, u radu se najprije daje dobno određenje ove populacije i njezine specifičnosti u odnosu na druge korisničke skupine, te ističe važnost koju posebne knjižnične usluge imaju za mlade. Kako bi se istražili mogući koncepti knjižničnih usluga za mlade koji se razvijaju u narodnim knjižnicama u svijetu, te dobila osnova za istraživanje tih koncepata u Hrvatskoj, autori analiziraju pojavu i razvoj knjižničnih usluga za mlade u onim zemljama koje ili imaju najdulju tradiciju ili su posebno obilježile razvoj ove djelatnosti na međunarodnoj razini.
Na kraju se iznose rezultati provedenog istraživanja i zaključuje o mogućim konceptima knjižničnih usluga za mlade u Hrvatskoj, kojima se zadovoljavaju i razvijaju informacijske potrebe i čitateljski interesi. Na temelju dobivenih spoznaja, autori razmatraju modele knjižničnih usluga za mlade koji predstavljaju osnovu za uvođenje tih usluga u onim narodnim knjižnicama koje po tradiciji razvijaju rad samo odjela za djecu i odjela za odrasle. Uvjet za sustavno uvođenje knjižničnih usluga za mlade u hrvatske knjižnice jest uključivanje navedenih modela u standarde za narodne knjižnice.

Ključne riječi

knjižnične usluge za mlade; knjižnične usluge za tinejdžere; povijest knjižničnih usluga za mlade; narodna knjižnica; knjižnica za mlade; odjel za mlade; program za mlade; korisnici narodnih knjižnica

Hrčak ID:

81288

URI

https://hrcak.srce.hr/81288

Datum izdavanja:

23.8.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.344 *