Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Etičko-humanistička misao Benedikta Kotruljevića

Ljerka Schiffler ; Institut za filozofiju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.363 Kb

str. 117-142

preuzimanja: 1.110

citiraj


Sažetak

U svom radu autorica istražuje mjesto, značenje i doprinos djela o trgovini B. Kotruljevića/B. Cotrugli, II Libro dell 'arte di mercatura (napisana 1458. i objavljena u Veneciji 1573. g.), s posebnim osvrtom na njegovu filozofsku praktičko-etičku dimenziju, što dosad nije bilo predmetom filozofske historiografije.
U studiji se ukazuje na duhovno-misaonu usmjerenost dubrovačkog humanista, filozofski i teološki obrazovanog, a razmatraju se i neka u tom smislu značajna pitanja i problemi koje otvara njegovo djelo, a koji se javljaju kao dominantni problemi mišljenja kako hrvatskog tako i europskog humanizma u cjelini.
Ponajprije se razmatraju spekulativne teorijske osnove i modeli prema kojima Kotruljević izgrađuje svoju sliku savršena trgovca, njegove osobnosti, života i djelovanja: postavke antičke grčke etike, helenističko-rimske baštine, patrističko-skolastičke doktrine, te humanistički etički ideali.
Potom se ispituju idejno-tematske i sadržajno-motivske podudarnosti kao i razlike između Kotruljevićevih koncepcija, ideja i teza i onih sadržanih u djelima nekih njegovih suvremenika (L. B. Alberti, A. Pandolfini, M. Palmieri). Autorica zaključno formulira svoju prosudbu o izuzetnom značenju koje pripada B. Kotruljeviću ne samo kao ekonomskom klasiku nego i kao mislitelju među naraštajima hrvatskih humanista, pisaca i pjesnika, znanstvenika, diplomata i državnika, koji su dali svoj doprinos povijesti etičke problematike, od Nikole Modruškog, Marka Marulića, Ivana Polikarpa Severitana/Barhule, do Matije Vlačića Ilirika, Fausta Vrančića, Nikole Gučetića i dr., ali i u redu veličina europskog humanizma, kao što je to primjerice Pico della Mirandola.

Ključne riječi

Hrčak ID:

81835

URI

https://hrcak.srce.hr/81835

Datum izdavanja:

2.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.789 *