Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Peripatetičke rasprava

Erna Banić-Pajnić ; Institut za filozofiju, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.382 Kb

str. 167-193

preuzimanja: 289

citiraj


Sažetak

Koncem 16. i sredinom 17. stoljeća dvojica hrvatskih filozofa svjetske reputacije pišu djela s naslovom »peripatetičke rasprave«, Točnije, Frane Petrić piše peripatetičke »discussiones«, Dubrovčanin »disputationes«.
No, i u jednom i u drugom slučaju radi se o preradbi peripatetičke filozofije. Jedan je od dvojice filozofa pritom deklarirani, i u sveukupnoj sekundarnoj literaturi navođen kao izraziti predstavnik (neo )platoničke struje mišljenja dok je drugi poznat i priznat kao »ortodoksni aristotelovac«. U tekstu je provedena poredbena analiza njihovih rasprava s posebnim osvrtom na njihove interpretacije Aristotelove koncepcije materije. Pritom od interesa nije bio samo uvid u specifičnost njihovih osobnih stavova, već i uvid u specifičnost pristupa i interpretacije Aristotelove filozofije upravo s obzirom na pripadnost različitim strujama mišljenja u jednom momentu duhovne povijesti Zapada, u kojem je ta pripadnost, prema nekim povijesnofilozofijskim prosudbama,još uvijek presudna za kvalificiranje određenog mislioca »naprednim« ili »konzervativnim«. Uobičajilo se, naime, pri određivanju razdoblja renesanse, kojemu zapravo obojica pripadaju, inauguriranje »novog« dovoditi u neposrednu svezu sa smjenjivanjem na Aristotelovoj filozofiji utemeljene slike svijeta. U poredbenoj analizi »Peripatetičkih rasprava« dvojice mislilaca radi se, dakle, zapravo o rasvjetljavanju jednog značajnog segmenta povijesti aristotelizma.
U zaključnom dijelu teksta iznijete su specifičnosti ovih dviju interpretacija Aristotelove filozofije, odnosno jednog problema što ga ona tematizira, pri čemu su do izražaja došle, bez obzira na neka približavanja u stavovima, razlike uvjetovane različitim polazištima dvojice mislilaca, što su u najtješnjoj svezi sa specifičnom filozofijskom tradicijom i opredjeljenjima, kojima Petrić i Dubrovčanin pripadaju.

Ključne riječi

Hrčak ID:

81838

URI

https://hrcak.srce.hr/81838

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 750 *