Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Politeova misaona krivulja: 1845-1913. (Rani spisi: 1845-1859)

Heda Festini ; Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 841 Kb

str. 343-359

preuzimanja: 262

citiraj


Sažetak

Rad je zamišljen kao prikaz i tumačenje prvog od triju dijelova Politeove misaone krivulje.
U glavnom to razdoblje obuhvaća njegov boravak u Splitu, te nešto manje u Beču i Veneciji.
Za rana, još kao suplent splitske gimnazije Politeo se uz rad s ponavljačima pokušava baviti pisanjem kao i mnogi u mladosti najprije stihova. No, u razgovoru sa svojim učenicima odmah je pokazao i smisao za misaone probleme. Nakon toga se pokazuje da se on brzo odhrvao pomodarskom romantizmu svojeg doba, premda je dosta bio pod utjecajem osobito Byrona, barda romantičarskog duha. Tome su pripomogla i njegova druga zanimanja - za kretanje, posjete kazalištu, a naročito za produbljenje znanja studijem i čitanjem. Njegovi rani rukopisi obiluju napomenama o mnogim poznatim i manje poznatim misliocima (npr. Grci, Vica; Franklin), a često pokušava naznačiti pretežno filozofske teme o kojima želi pisati. On se sve više zanima za filozofiju, naročito etiku (sloboda, dobro, pravda, politika) i za unutrašnji život (vrline, sposobnosti). Upravo je posljednje značilo začetak njegove teorije o nagonima.
Dodajemo i ostala pitanja kojima se tada Politeo bavio: čovjek i priroda; društvo, narod i domovina; civilizacija, kultura; znanost uopće i posebna znanost; odgoj; religija.
Ustanovilo se da je Politeo odmah bio na tragu svojih glavnih tema, pa ostaje
zanimljivim kako se kasnije usmjerio. Vidljivo je, pak, da je želio najprije pisati o moralu, a onda o ljudskoj naravi, no zbilo se obratno.

Ključne riječi

Hrčak ID:

81847

URI

https://hrcak.srce.hr/81847

Datum izdavanja:

2.12.1996.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 764 *