Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Funkcija metafore u uvodu u Biti Hermana Dalmatina

Antun Slavko Kalenić ; Filozofski fakultet u Zadru, Zadar, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 190 Kb

str. 107-116

preuzimanja: 307

citiraj


Sažetak

Uvod Hermana Dalmatina u Raspravu o bitima vrlo je kratak. Obuhvaća naime jedva tri stranice oblika in octavo. No može se već na prvi pogled zapaziti da je nabijen mnogobrojnim metaforama. Zato je pisac ovog članka naumio objasniti ulogu metafora u tome uvodu.
Prvo je dakle redom izložio sve metafore i svaki put u isto doba razjašnjavao u čemu se sastoji njihova višeznačnost. Zatim je razjasnio na koje se temeljne grupe sadržaja odnose metafore i u kakvoj se međusobnoj ovisnosti nalaze jedne prema drugima. Naposljetku je izložio vlastito mišljenje.
Nema sumnje da je, kad već spomenute metafore zahtijevaju od čitalaca vrlo temeljitu učenost, Herman imao pred očima samo vrlo obrazovane čitaoce. Osim naime one uobičajene funkcije metafore, koja se nahodi u njezinoj sposobnosti da tekst učini ugodnijim za čitanje, i one druge, koja se sastoji u njezinoj moći da se s malo riječi mnogo kazuje, u ovom uvodu dolazi do riječi i osobita hermanovska funkcija metafore: pisac je svoj uvod ispunio tako teško razumljivim metaforama s tom namjerom da čitaoci - ta se pak stvar osobito odnosi na njegove političke protivnike - postanu dostojni štiva ako prispodobe razumijevanju, ako pak ne, da im se spriječi pristup k štivu, ili pače, da bude ono Horacijevo "odi profanum vulgus et arceo" .

Ključne riječi

Hrčak ID:

81863

URI

https://hrcak.srce.hr/81863

Datum izdavanja:

2.12.1991.

Podaci na drugim jezicima: latinski

Posjeta: 800 *