Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

GRADILIŠNA RENTA

Milovan Jovanović ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka
Ivo Eškinja ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 617 Kb

str. 191-210

preuzimanja: 2.089

citiraj


Sažetak

Rente su i dohoci od korištenja prirodnih resursa koje njihovi vlasnici prisvajaju ako se isti gospodarski iskorištavaju. To se odnosi na korištenje zemljišta kao resursa prilikom gradnje i gospodarskog korištenja kapaciteta izgrađenih na njemu.
U tom kontekstu pojavljuju se i tri različite ekonomske kategorije kao: gradilišna, građevinska i gradska renta.
Sama problematika navedenih renti vezana je uz njihovo nastajanje i prisvajanje, a potom i oporezivanje. Teoretsko i praktično promatranje problema tako nastalih renti sveobuhvatnije se tretira od početka XX. stoljeća. Zbog toga se i veliki broj znanstvenika počinje baviti tom problematikom, nudeći svoja zajednička, ali i osobna viđenja tretiranog problema. Ipak, temeljno pitanje kako izračunati visinu rente ostajalo je samo u pokušajima i nije dobiven konačan odgovor. Također nije odgovoreno tko će prisvojiti koju rentu i kako će se ona oporezivati.
U samom radu ponuđeni su načini izračunavanja visine gradilišne rente i gradske rente, kao i osobe koja ima pravo na njihovo prisvajanje te način oporezivanja svake od vrsta renti.
Čitav model zasnovan je na cijeni zemljišta koja postaje temeljni parametar za izračunavanje visine rente uz primjenu odgovarajućih kamatnih stopa.
Također je utvrđeno da građevinska renta ne postoji jer građevinar kao izvođač radova gradnje određenih objekata ne može ostvariti rentu. Rentu tijekom vremena eksploatacije objekta može ostvariti investitor, a prisvojiti vlasnik zemljišta.

Ključne riječi

gradilišna renta; gradska renta; cijena zemljišta; kamatna stopa; gradilišno zemljište; poslovni prostor; stambeni prostor

Hrčak ID:

82233

URI

https://hrcak.srce.hr/82233

Datum izdavanja:

1.4.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.826 *