Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Zdravstvena kultura u svjetlu odredaba Rapskog statuta iz XIV. stoljeća

Đorđe Milović ; Umirovljeni profesor pravne povijesti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 97 Kb

str. 27-36

preuzimanja: 504

citiraj


Sažetak

Rapski statut iz XIV. stoljeća (1326.) donesen je u vrijeme kada se Rab nalazio u vlasti Venecije. Pisan je latinskim jezikom. Opsežan je i razrješava uglavnom sva pitanja važna za Rab ondašnjeg vremena.

Ovaj rad zadržava se samo na onim propisima i pitanjima koja su imala ili su mogla imati odraza na probleme zdravstvene kulture tadašnjega Raba. U tom smislu, ta se materija može podijeliti u tri skupine.

Odredbe usmjerene na zaštitu javnog zdravlja

Sadržaj tih odredaba odnosi se na sljedeće probleme: ne smiju se graditi zahodi u dijelu kuća podijeljenih među suvlasnicima drvenim zidom u sredini; zaražene i bolesne životinje ne smiju se micati s mjesta gdje su smještene; životinjama se ne dere koža izvan mesnica; ne smije se prodavati smrdljiva riba; krčmarice i piljarice na radnome mjestu ne smiju presti niti češljati vunu; svinje i krmače ne smiju se držati vani; zabranjuje se patvorenje vina.

Odredbe o torturama, odsijecanju udova, žigosanju i spaljivanju za određene delikte

Tortura u postupku ispitivanja upotrebljava se nad počiniocima krađa; odsijecanje ruke: za zadavanje rane koja krvari, u određenim situacijama kada delinkvent nema novca za platiti novčanu kaznu. Šibanje i žigosanje: za razdjevičenje silom, za svodilje. Vađenje oba oka: za razdjevičenje silom (uz već navedenu kaznu šibanja i žigosanja i uz odsijecanje desne šake). Spaljivanje: za travare koji pripremaju škodljive trave i za sodomite.

Primjena taliona pri nastupanju smrti od ranjavanja

Kad ranjeni umre od zadane rane, ranjavatelj se kažnjava zadavanjem istovrsne smrtonosne rane kako bi umro na isti način kao napadnuta osoba.

Ključne riječi

povijest prava; XIV. stoljeće; Hrvatska; Rapski statut; zdravstvena kultura

Hrčak ID:

82304

URI

https://hrcak.srce.hr/82304

Datum izdavanja:

15.6.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.236 *