Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Smetnje doživljavanja i ponašanja kod roditelja kao rizični faktori zlostavljanja djece u obitelji

Gordana Buljan Flander ; Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
Renata Ćorić Špoljar orcid id orcid.org/0000-0002-3737-6365 ; Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
Domagoj Štimac ; Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba


Puni tekst: hrvatski pdf 608 Kb

str. 119-132

preuzimanja: 1.417

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je ispitati povezanost pojavnosti zlostavljanja djece u obitelji sa smetnjama doživljavanja i ponašanja roditelja.
Istraživanje smo proveli na 4191 maturantu u školama diljem Hrvatske. Sudionici ispitivanja su, uz davanje nekih općih podataka te podataka o postojanju smetnji doživljavanja i ponašanja kod roditelja, ispunjavali upitnike o izloženosti zlostavljanju, te upitnik socijalne i emocionalne usamljenosti. Uspoređivali smo sudionike kojima barem jedan od roditelja pokazuje smetnje doživljavanja i ponašanja s ostatkom uzorka na nizu indikatora zlostavljanja te na upitniku socijalne i emocionalne usamljenosti.
Rezultati pokazuju da su adolescenti kojima barem jedan od roditelja pokazuje smetnje doživljavanja i ponašanja bili izloženiji tjelesnom, emocionalnom i spolnom zlostavljanju te zanemarivanju u obitelji. Osim toga, ti se adolescenti osjećaju usamljenije u domeni društvenih odnosa i odnosa u obitelji, dok u izraženosti usamljenosti u ljubavnim odnosima nismo našli razlike.
Dobiveni nalazi upućuju na to da smetnje doživljavanja i ponašanja kod roditelja predstavljaju rizik za izloženost djece zlostavljanju u obitelji, što smatramo relevantnim podatkom pri radu na preventivnim mjerama suzbijanja pojave zlostavljanja djece.

Ključne riječi

zlostavljanje i zanemarivanje djece; smetnje doživljavanja i ponašanja kod roditelja; socijalna i emocionalna usamljenost

Hrčak ID:

82664

URI

https://hrcak.srce.hr/82664

Datum izdavanja:

15.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.535 *