Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Znanstvena komunikacija kroz časopise na primjeru hrvatskih znanstvenih filozofskih časopisa

Ivana Zagorac orcid id orcid.org/0000-0003-4487-2102


Puni tekst: hrvatski pdf 469 Kb

verzije

str. 89-105

preuzimanja: 333

citiraj


Sažetak

Znanstveni časopisi predstavljaju iznimno značajan medij za ostvarenje komunikacije u znanosti. Ovaj rad usmjeren je na prikaz mogućnosti koje časopisi nude svojim čitateljima, odnosno nastoji analizirati elemente koji ukazuju na korištenje časopisne literature. Kao uzorak u istraživanju uzeta su tri hrvatska filozofska časopisa (Croatian Journal of Philosophy, Filozofska istraživanja, Prolegomena) i tekstovi koji su u njima objavljivani tijekom 2004. i 2005. godine. Časopisi kroz promatrano razdoblje pokazuju visoku razinu istovjetnosti u promatranim elementima, što je omogućilo uspostavljanje zajedničkih mjerila za analizu i međusobnu usporedbu.
Prvi dio rada usmjerava se na elemente koji su u dosadašnjim (rijetkim) analizama hrvatskih filozofskih časopisa bili zanemareni: vrsta objavljenih tekstova i prikaz prema ustanovi rada autora (Hrvatska i inozemstvo) te prikaz udjela autora i autorica objavljenih tekstova. Drugi dio rada bavi se prikazom citiranosti časopisa. Taj dio rada donosi podatke o korištenosti časopisne literature autora koji su objavljivali u promatrana tri hrvatska znanstvena filozofska časopisa te donosi listu najčešće citiranih časopisa, koju se pobliže analizira.
Pregled završnih podataka ukazuje da, unatoč jednako široko postavljenim programskim okvirima, jedan od promatrana tri hrvatska znanstvena filozofska časopisa znatno odskače u praćenosti autora. Također, analiza pokazuje nesklonost autora prema časopisnoj literaturi na stranim jezicima, tendenciju korištenja starije časopisne literature (2/3 citiranih radova objavljeni su prije 2000. godine) te podatke o tome da svega trećina autora koristi časopise referirane u bazama podataka ISI – Thompson Instituta.

Ključne riječi

znanstvena komunikacija; hrvatski znanstveni filozofski časopisi; citirani časopisi; vidljivost časopisa

Hrčak ID:

83016

URI

https://hrcak.srce.hr/83016

Datum izdavanja:

2.4.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 959 *