Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Vladimir Filipović kao učitelj filozofije

Boris Kalin ; Filozofski fakutlet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski PDF 970 Kb

str. 219-227

preuzimanja: 323

citiraj


Sažetak

Vladimira Filipovića doživjeli smo kao omiljena i poštovana, uvijek zanimljiva, duhovita, ugodna, šarmantna, očaravajućeg učitelja i sugovornika. Nije nam lako primjereno izraziti sav onaj raspon osebujnih odlika koje je on kultivirao i razvio do iznimnih govorničkih i učiteljskih kvaliteta. Bio je on posebno uspješan i velik upravo u svojoj učiteljskoj djelatnosti i funkciji, kao što je bio nenadmašan u svakoj neposrednoj komunikaciji. To valja imati na umu pri vrednovanju cjelokupnoga njegovog životnog djela.
Govorni izraz Vladimira Filipovića isticao se divnom jasnoćom, jednostavnošću i uvjerljivošću, otvorenošću i neposrednošću, isključujući svaki terminološki ekshibicionizam :i hermetičnost. Njegova predavanja, izlaganja i promišljanja filozofijske problematike odlikovao je primjeren filozofski eros, samostalnost misli, kritičnost i izraziti povijesni smisao, a posebno osjetljivost za vrijednosnu problematiku, i to ne samo u užem aksiologijskom smislu. Bio je on otvoren prema svim filozofijskim koncepcijama, a posebnu privrženost očitovao je prema onim misliocima, pokretima i epohama koji su rušili stare i začahurene okvire i otvarali mogućnosti za novo. Njegov osebujni - slobodno se može reći - majstorski nadahnuti stil resili su izraziti optimizam i vedrina, (svojstveni njegovom životnom stavu i uvjerenju uopće), a već poslovični razigrani humor bio je protkan blagom mjerom superiorne ironije usmjerene protiv gluposti, zaostalosti, rigidnosti, netolerancije i nazadanjaštva u svim vremenima i oblicima, u prošlosti, pa i u najbližoj sadašnjosti. U ideologijski osjetljivom vremenu prvih poslijeratnih godina Vladimir Filipović zračio je imponirao širinom svoga pristupa, otvorenošću, humanizmom i izbjegavanjem svake isključivosti. I teorijski i praktički uspijevao je provoditi ideju da filozofirati znači, kao prvo, razvijati slobodu misli: učiti slobodi.
Svojim sveukupnim učiteljskim djelovanjem on je stvarao pretpostavke za onu klimu otvorenosti i kritičnosti mišljenja iz koje je slijedećih desetljeća mogao i uspio u nas proizići izraziti intenzitet filozofijskoga stvaralaštva.

Ključne riječi

Hrčak ID:

85913

URI

https://hrcak.srce.hr/85913

Datum izdavanja:

1.12.1986.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 989 *