Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Prikaz knjige: Borovec, K., Balgač, I. i Karlović, R.− SITUACIJSKI PRISTUP PREVENCIJI KRIMINALITETA - od teorije do prakse utemeljene na dokazima, MUP RH, 2011.

Gojko Marković ; Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 156 Kb

str. 471-475

preuzimanja: 1.371

citiraj


Sažetak

U nakladi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske iz tiska je 2011. godine izašla knjiga SITUACIJSKI PRISTUP PREVENCIJI KRIMINALITETA od teorije do prakse utemeljene na dokazima (ISBN 978-953-161-257-9). Autori knjige Krunoslav Borovec, Iva Balgač i mr. sc. Ruža Karlović djelatnici su Ministarstva unutarnjih poslova te prepoznatljivi kao zagovornici preventivnog pristupa suzbijanja kriminaliteta i drugih devijantnih pojava i u empirijskom i u znanstvenom smislu. Knjigu su recenzirali prof. dr. sc. Josipa Bašić i prof. dr. sc. Irena Cajner Mraović.
Pomalo neobičnog naslova, ova knjiga podsjeća na znanstvenu literaturu iz područja medicine ili prava jer u svom naslovu daje do znanja da je njezin sadržaj utemeljen na doka-zima, što joj daje dodatnu dozu ozbiljnosti te na određeni način izaziva čitatelja da provjeri koje to dokaze autori nude kao temelj dobre prevencije kriminaliteta. Dokazi u knjizi zaista postoje i to oni koji su se u drugim zemljama pokazali kao pravi potezi nadležnih tijela na prevenciji pojedinih oblika kriminaliteta. Ti dokazi koji su u knjizi prezentirani, daju do zna-nja kako je za prevenciju kriminaliteta ponekad potrebno izrazito malo materijalnih vrijednos-ti, a puno više studioznog rada, dobre analitičke obrade kritičnih pojava, znanja i volje šire društvene zajednice da se ne zatvara nego da uvijek iznova traži rješenja kako bi članovima zajednice, ne samo danas nego i generacijama koje dolaze, život bio bezbrižniji i ljepši jer – kako autori ističu, kriminalitet nije samo policijski problem.
Iz navedenog razloga ova knjiga je prvi takav izvor u Republici Hrvatskoj koji na jed-nome mjestu pruža široku lepezu mogućih aktivnosti na prevenciji kriminaliteta koju autori prikazuju na jednostavan i potpuno razumljiv način. O uspješnosti i jasnom cilju kojega su si autori pišući knjigu zadali, svjedoči već i sam sadržaj knjige koji će biti prikazan.

Ključne riječi

prevencija; prevencija kriminaliteta; situacijska prevencija kriminaliteta; planiranje prevencije; evaluacija učinka

Hrčak ID:

87255

URI

https://hrcak.srce.hr/87255

Datum izdavanja:

15.9.2012.

Posjeta: 2.291 *