Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

PREOSJETLJIVOST NA HRANU U DJEČJOJ DOBI

SANJA KOLAČEK ; Referentni centar za dječju gastroenterologiju i prehranu, Klinika za dječje bolesti Zagreb,


Puni tekst: hrvatski pdf 194 Kb

str. 155-161

preuzimanja: 953

citiraj


Sažetak

U svim razvijenim zemljama svijeta, poglavito u Europi, bilježi se u proteklih nekoliko desetljeća porast učestalosti preosjetljivosti na hranu. Premda je taj trend izražen u svim dobnim skupinama, specifičnost dječje dobi je veća učestalost alergija na hranu u usporedbi s preosjetljivošću neimunosnog podrijetla. U 90% alergijskih reakcija uzrok je jedna od sljedećih osam namirnica: mlijeko, jaje, riba, školjke, soja, kikiriki, jezgričavo voće, gluten žitarica (pšenica, raž, ječam). Negativni serološki i kožni testovi korisni su za isključivanje imunološki posredovane preosjetljivosti, a za potvrđivanje dijagnoze valja rabiti testove opterećenja. Eliminacijske se dijetetske mjere uvode tek nakon tako postavljene dijagnoze i uz stručni nadzor, budući da isključivanje ključnih alergena iz prehrane djeteta može omesti normalni rast i razvoj. Eliminacijska hipoalergena prehrana trudnica, dojilja i male djece te odgođena dohrana nisu se pokazale učinkovitim preventivnim mjerama. Slijedom navedenoga, ne preporučaju se ni u zdravoj populaciji, a niti u djece opterećene povišenim rizikom, tj. one s pozitivnom atopijskom predispozicijom.

Ključne riječi

preosjetljivost; hrana; dijete

Hrčak ID:

87894

URI

https://hrcak.srce.hr/87894

Datum izdavanja:

1.4.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.638 *