Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ REDOSLJEDA I STADIJA LAKTACIJE, VELIČINE LEGLA, SEZONE JANJENJA I STADA NA NEKE ODLIKE MLIJEČNOSTI PAŠKE OVCE

Zdravko Barać ; Hrvatska poljoprivredna agencija, Ilica 101, Zagreb, Hrvatska
Marija Špehar ; Hrvatska poljoprivredna agencija, Ilica 101, Zagreb, Hrvatska
Boro Mioč ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 496 Kb

str. 3-19

preuzimanja: 366

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj redoslijeda i stadija laktacije, veličine legla, sezone janjenja i stada na dnevnu proizvodnju mlijeka, mliječne masti i bjelančevina u mlijeku paških ovaca. U istraživanju su korišteni zapisi 21.033 dnevne kontrole mliječnosti prikupljeni od 2.332 ovce iz 32 stada. Mliječnost ovaca je utvrđena redovitim mjesečnim kontrolama mliječnosti koje su provedene AT4 metodom u razdoblju od 2003. do 2008. godine. Utvrđen je statistički značajan utjecaj redoslijeda laktacije (P<0,05) na dnevnu količinu proizvedenoga mlijeka, mliječne masti i bjelančevina. Najniže dnevne količine mlijeka, mliječne masti i bjelančevina utvrđene su u ovaca u prvoj laktaciji. Nakon toga proizvodnja se postupno povećavala do četvrte laktacije kada je utvrđena najveća prosječna dnevna količina mliječne masti i bjelančevina. Najveća prosječna dnevna proizvodnja mlijeka utvrđena je u ovaca u petoj laktaciji. Stadij laktacije opisan Ali – Schaefferovom laktacijskom krivuljom ugniježđenom unutar rednog broja laktacije statistički je značajno (P<0,0001) utjecao na istraživane odlike mliječnosti paških ovaca. Vrh laktacijske proizvodnje u ovaca u prvoj laktaciji postignut je oko desetog dana laktacije za sva promatrana svojstva. U drugoj i višim laktacijama, proizvodnja je bila najviša oko dvadesetog dana laktacije i postupno se smanjivala prema kraju laktacije. Također je utvrđen je statistički značajan (P<0,0001) utjecaj veličine legla, sezone janjenja i stada na dnevnu količinu proizvedenoga mlijeka, mliječne masti i bjelančevina. Dobiveni rezultati ukazuju na značajan utjecaj negenetskih čimbenika na proizvodnju i kemijski sastav mlijeka paških ovaca.

Ključne riječi

paška ovca; mliječnost; redosljed i stadij laktacije; veličina legla; sezona janjenja; stado

Hrčak ID:

89925

URI

https://hrcak.srce.hr/89925

Datum izdavanja:

25.5.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.084 *