Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

REGULACIJSKI PLAN SPLITA FRANCESCA LOCATIJA IZ GODINE 1862.

Slavko Muljačić


Puni tekst: hrvatski pdf 114 Kb

str. 173-190

preuzimanja: 855

citiraj


Sažetak

Nastupom druge polovice XIX. stoljeća Split se počeo intenzivnije razvijati. Gradile su se reprezentativne zgrade među njima palača ambicioznog gradonačelnika dr. Antonija Bajamontija i sklop Prokurativa s kazalištem u zapadnom dijelu Rive. Ali nije bilo plana koji bi osmisli daljnju izgradnju. Među rijetkim inženjerima koji su u to vrijeme djelovali u gradu bio je Giacomo Antonelli, Doimo Marcocchia i dr. Francesco Locati. Taj posljednji je na traženje Općinske uprave 1962. godine napravio plan regulacije kojim bi se u prvom redu odredile trase ulica.
Međutim nema gotovo nikakvih podataka o Locatijevom životu i radu prije dolaska. Rođen je Brescij u Italiji. Ne zna se ni kada je i gdje umro. U Splitu se prvi put spominje 1846. godine. U tom gradu obnašao je najprije službu okružnog inženjera, a kasnije gradskog mjernika. Za to vrijeme radio je na ponovnom otvaranju zatrpanih Zlatnih vrata Dioklecijanove palače i osposobljavanju antičkog vodovoda kako bi Split dobio tekuću vodu s izvora rijeke Jadro pod Mosorom. Zatim je prema Lokatijevom planu uspostavljena direktna veza od Peristila do obale u povijesnoj jezgri. Napravio je projekt zgrade Biskupskog sjemeništa na Skalicama predjelu sjeverno od grada. Uz to je bio profesorom na Klasičnoj gimnaziji.
U to vrijeme izvedeni su neki važni građevinski radovi u starom gradu. Rušenjem trošnih kuća uređena je današnja Carrarina poljana, uklonjene su neke kuće koje su smetale, a popločavale se i ulice. Time su stvarani zdraviji uvjeti života stanovnika i bolji promet. Općinska uprava je planirala još neke druge urbanističke zahvate, ali je 1880. promijenja Općinskauprava gradu.
Bez obzira što se ne zna sadržaj Locatijevog plana niti što je po njemu ostvareno, taj gradotvorački čin ima veliku simboličnu vrijednost. Za razliku od dotadašnje stihije nagovijestio je uvođenje reda u građenju. Slijedeći regulacijski plan Split je dobio je punih šest decenija kasnije, tek 1924.godine.

Ključne riječi

urbanizam; 19. stoljeće; Antonio Bajamonti; Francesco Locati

Hrčak ID:

90026

URI

https://hrcak.srce.hr/90026

Datum izdavanja:

31.12.2011.

Posjeta: 1.599 *