Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

PREVENCIJA OŠTEĆENJA NA KOŽNIM UVEZIMA UZROKOVANIH ONEČIŠĆENJEM ZRAKA

Igor Kozjak ; Hrvatski državni arhiv


Puni tekst: hrvatski PDF 2.094 Kb

str. 265-275

preuzimanja: 675

citiraj


Sažetak

Među uzročnike oštećenja arhivskoga gradiva spadaju svijetlo, toplina, vlaga, kukci i glodavci, bakterije i plijesni te onečišćenje zraka. Zrak onečišćen raznim lebdećim česticama i plinovima ima veliki utjecaj na razgradnju kože, papira i drugih organskih materijala. Od lebdećih čestica najopasniji su teški metali koji su izuzetno abrazivni i mogu uvelike oštetiti površinu organskog materijala. Plinovi, zavisno da li su kiseli ili oksidirajući mogu ubrzati raspadanje organskog materijala ili ubrzati njegovo starenje. Među najštetnije plinove spadaju sumporov i dušikov dioksid, kao kiseli plinovi i ozon kao oksidirajući plin. Jedno od oštećenja na koži uzrokovano sumporovim dioksidom, iz kojeg uz prisustvo vlage nastaje sumporna kiselina, je takozvana razgradnja kiselošću, odnosno red rot.[1] Kisela razgradnja je ireverzibilna razgradnja kože koja počinje s pretvaranjem površine kože u prah, dok u kasnijoj fazi dolazi do pojave nadražujućeg kiselog mirisa i potpunog raspadanja kože.[2] Ne može se zaustaviti već samo usporiti raznim premazima i spremanjem knjiga zahvaćenih red-rot-om u bezkiselinske zaštitne kutije. Jedini način prevencije utjecaja onečišćenog zraka na arhivsku građu je ugradnja kvalitetne ventilacije i molekulske filtracije u spremišta arhivskoga gradiva.


[1] Red rot – or acid decay, razgradnja uzrokovana kiselošću ili kisela razgradnja. Naziv dolazi iz toga što su kože u   povijesti štavljene crvenkastim štavama podložnije ovom tipu raspada. Red rot može osim crvene biti i žute,  narančaste, pa čak i tamno zelene boje.

[2] Vidler, K. Care and Handling of Leather Bookbindings. Skripta s predavanja održanog u HDA 2010. Str. 2

Ključne riječi

onečišćenje zraka; lebdeće čestice; plinovi; sumporov dioksid; dušikov dioksid; ozon; kisela razgradnja; ventilacija; molekulska filtracija

Hrčak ID:

90523

URI

https://hrcak.srce.hr/90523

Datum izdavanja:

19.11.2011.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.267 *