Prethodno priopćenje
Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta
Nada Vahčić
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Hruškar
Ksenija Marković
Sažetak
Deskriptivne seniorske analize su postupci opisivanja svojstava proizvoda koji pri ocjenjivanju proizvoda u potpunosti uzimaju u obzir svaki zapaženi osjet: vizualni, auditivni, olfaktorni, kinestetički. Iako se deskriptivne analize na području SAD primjenjuju već 40 - tak godina, u Europi se još uvijek rijetko koriste. Od svih postojećih deskriptivnih metoda u kvantitativnoj deskriptivnoj analizi uklonjene su mane svih prethodnih, a posebna prednost te metode je mogućnost grafičkog prikaza dobivenih rezultata pomoću tzv. paukove mreže koja nanesena na prozirnu foliju može biti korištena kao standard s kojim će se uspoređivati ostali rezultati. U ovom radu grafičkim je prikazima omogućen trenutačni uvid u senzorsku kakvoću uzoraka te su jasno i ilustrativno prikazane promjene seniorskih obilježja koje se zbivaju tijekom skladištenja uzoraka jogurta.
Ključne riječi
deskriptivna senzorska analiza; Q.D.A. - metoda
Hrčak ID:
93330
URI
Datum izdavanja:
6.12.2000.
Posjeta: 4.406 *