Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prijenosni uređaj za rentgensku fluorescentnu analizu (XRF) kao jedinstveni instrument za in situ elementnu karakterizaciju objekata kulturne baštine

Vladan Desnica ; Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, Akademija likovnih umjetnosti


Puni tekst: hrvatski pdf 410 Kb

str. 187-196

preuzimanja: 1.821

citiraj


Sažetak

U ovom su radu predstavljene prednosti korištenja prijenosnim uređajem za rentgensku fluorescentnu analizu – XRF (X-ray fluorescence analysis), kao prvog koraka za in situ elementnu analizu materijala na objektima kulturne baštine. XRF je metoda koja se bazira na pobuđivanju atoma ispitivanog uzorka rentgenskim zračenjem, što rezultira emisijom fluorescentnoga zračenja iz materijala, karakterističnog za elementni sastav. Te informacije daju nam i kvalitativnu i kvantitativnu sliku o elementnom sastavu uzorka.
XRF je nedestruktivna, brza, univerzalna i relativno jednostavna analitička metoda za multielementnu analizu artefakata i kao takva u svijetu je tretirana kao jedna od najosnovnijih fizikalnih metoda za istraživanja u konzervatorsko-restauratorskom području. U svojoj prijenosnoj inačici, upotrebljavanoj u ovom radu, ova je tehnika također neinvazivna, a samo problemi koji nisu riješeni tom metodom na terenu analiziraju se dodatno primjenom specijaliziranije laboratorijske opreme. Dakle, XRF rezultati s terena služe i kao vrijedne smjernice za daljnje sustavno i ciljano uzimanja uzoraka, čime potrebu uzorkovanja svode na minimum. To je svojstvo od posebne važnosti kada je riječ o istraživanju vrijednih i jedinstvenih objekata, što je u ovom području gotovo i pravilo.
Prednosti, dobrobiti i koristi od ove metode demonstrirane su na nekoliko primjera iz prakse na kojima je autor ovoga članka radio, a uključuju terensko istraživanje pigmenata drvene polikromije u crkvi sv. Marije Jeruzalemske u Trškom Vrhu i određivanje sastava legure skulpture Hrvatskog Apoksiomena.

Ključne riječi

analiza elemenata; rentgenska fluorescentna analiza; XRF; nedestruktivna analiza; pigmenti

Hrčak ID:

93499

URI

https://hrcak.srce.hr/93499

Datum izdavanja:

2.4.2012.

Posjeta: 3.998 *