hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

ELEKTROFORETSKI PROFIL ALBUMINA/GLOBULINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNA I ZELENOGA SLADA SORTI JEČMA

Ivica Strelec   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3999-8499 ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek, Hrvatska
Elizabeta Has-Schön ; Sveučilište J.J. Strossmayer, Odjel za biologiju, Osijek, Hrvatska
Ljubinka Vitale ; Institut Ruđer Bošković, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 36-43 preuzimanja: 228* citiraj
APA 6th Edition
Strelec, I., Has-Schön, E. i Vitale, Lj. (2012). ELEKTROFORETSKI PROFIL ALBUMINA/GLOBULINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNA I ZELENOGA SLADA SORTI JEČMA. Poljoprivreda, 18 (2), 36-43. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94628
MLA 8th Edition
Strelec, Ivica, et al. "ELEKTROFORETSKI PROFIL ALBUMINA/GLOBULINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNA I ZELENOGA SLADA SORTI JEČMA." Poljoprivreda, vol. 18, br. 2, 2012, str. 36-43. https://hrcak.srce.hr/94628. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Strelec, Ivica, Elizabeta Has-Schön i Ljubinka Vitale. "ELEKTROFORETSKI PROFIL ALBUMINA/GLOBULINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNA I ZELENOGA SLADA SORTI JEČMA." Poljoprivreda 18, br. 2 (2012): 36-43. https://hrcak.srce.hr/94628
Harvard
Strelec, I., Has-Schön, E., i Vitale, Lj. (2012). 'ELEKTROFORETSKI PROFIL ALBUMINA/GLOBULINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNA I ZELENOGA SLADA SORTI JEČMA', Poljoprivreda, 18(2), str. 36-43. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94628 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Strelec I, Has-Schön E, Vitale Lj. ELEKTROFORETSKI PROFIL ALBUMINA/GLOBULINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNA I ZELENOGA SLADA SORTI JEČMA. Poljoprivreda [Internet]. 2012 [pristupljeno 16.09.2019.];18(2):36-43. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94628
IEEE
I. Strelec, E. Has-Schön i Lj. Vitale, "ELEKTROFORETSKI PROFIL ALBUMINA/GLOBULINA EKSTRAHIRANIH IZ SUHOGA ZRNA I ZELENOGA SLADA SORTI JEČMA", Poljoprivreda, vol.18, br. 2, str. 36-43, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94628. [Citirano: 16.09.2019.]
Puni tekst: engleski, pdf (3 MB) str. 36-43 preuzimanja: 111* citiraj
APA 6th Edition
Strelec, I., Has-Schön, E. i Vitale, Lj. (2012). COMPARATIVE ELECTROPHORETIC PATTERNS OF ALBUMINS/ GLOBULINS EXTRACTED FROM DRY GRAINS AND GREEN MALTS OF BARLEY VARIETIES. Poljoprivreda, 18 (2), 36-43. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/94628
MLA 8th Edition
Strelec, Ivica, et al. "COMPARATIVE ELECTROPHORETIC PATTERNS OF ALBUMINS/ GLOBULINS EXTRACTED FROM DRY GRAINS AND GREEN MALTS OF BARLEY VARIETIES." Poljoprivreda, vol. 18, br. 2, 2012, str. 36-43. https://hrcak.srce.hr/94628. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Strelec, Ivica, Elizabeta Has-Schön i Ljubinka Vitale. "COMPARATIVE ELECTROPHORETIC PATTERNS OF ALBUMINS/ GLOBULINS EXTRACTED FROM DRY GRAINS AND GREEN MALTS OF BARLEY VARIETIES." Poljoprivreda 18, br. 2 (2012): 36-43. https://hrcak.srce.hr/94628
Harvard
Strelec, I., Has-Schön, E., i Vitale, Lj. (2012). 'COMPARATIVE ELECTROPHORETIC PATTERNS OF ALBUMINS/ GLOBULINS EXTRACTED FROM DRY GRAINS AND GREEN MALTS OF BARLEY VARIETIES', Poljoprivreda, 18(2), str. 36-43. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/94628 (Datum pristupa: 16.09.2019.)
Vancouver
Strelec I, Has-Schön E, Vitale Lj. COMPARATIVE ELECTROPHORETIC PATTERNS OF ALBUMINS/ GLOBULINS EXTRACTED FROM DRY GRAINS AND GREEN MALTS OF BARLEY VARIETIES. Poljoprivreda [Internet]. 2012 [pristupljeno 16.09.2019.];18(2):36-43. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94628
IEEE
I. Strelec, E. Has-Schön i Lj. Vitale, "COMPARATIVE ELECTROPHORETIC PATTERNS OF ALBUMINS/ GLOBULINS EXTRACTED FROM DRY GRAINS AND GREEN MALTS OF BARLEY VARIETIES", Poljoprivreda, vol.18, br. 2, str. 36-43, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/94628. [Citirano: 16.09.2019.]

Sažetak
Ispitana je mogućnost primjene različitih elektroforetskih metoda razdvajanja albumina/globulina slijeđenih nespecifičnim bojanjem proteina, te specifičnom detekcijom glikoproteina i aminopeptidaza za razlikovanje sorti ječma. Albumini/globulini ekstrahirani iz suhoga zrna i zelenoga slada šest sorti ječma razdijeljeni su poliakrilamid gel elektroforezom nativnih uzoraka (10 % T, pH=8,9), poliakrilamid gel elektroforezom u prisutnosti natrijeva dodecil-sulfata te izoelektričnim fokusiranjem u gradijentima pH 3,5-9,5 i pH 4,0-6,5. Ekstrakti proteina iz suhoga zrna davali su bolje rezultate od onih iz zelenoga slada. Rezultati upućuju da bi razdjeljivanje albumina/globulina pomoću SDS-PAGE i izoelektričnoga fokusiranja u gradijentu pH 3,5-9,5 slijeđeno bojanjem proteina pomoću Coomassie Blue moglo poslužiti za razlikovanje hrvatskih sorti ječma. Sortu Angora moguće je, nedvojbeno, razlikovati od ostalih sorti koje se mogu grupirati u skupine kako slijedi: Rodnik/Sladoran, Barun/Rex te sorta Martin. Bojanje glikoproteina ne osigurava razlikovanje ispitanih sorti. Detekcija aktivnosti aminopeptidaze široke specifičnosti, aminopeptidaze koja preferira fenilalanin i leucin, te arginil-aminopeptidaze po provedenom elektroforetskom razdvajanju nije se pokazala pogodnom metodom za razlikovanje ispitanih sorti ječma.

Ključne riječi
razlikovanje sorti ječma; elektroforetska razdvajanja; detekcija glikoproteina; detekcija aktivnosti aminopeptidaza

Hrčak ID: 94628

URI
https://hrcak.srce.hr/94628

[engleski]

Posjeta: 534 *