Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kiborgizacija u sportu – stvaranje tijela bez granica u doba transhumanizma

Ivana Greguric orcid id orcid.org/0000-0002-0148-2334 ; Odjel komunikacija, Visoka poslovna škola Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 377 Kb

str. 95-111

preuzimanja: 1.523

citiraj


Sažetak

Kiborgiziranje prirodnoga tijela omogućeno je novim tehnikama, koje su s jedne strane pružile mogućnost invalidnim osobama da sudjeluju na sportskim priredbama i da se natječu sa zdravim sportašima, dok je sa druge strane dana mogućnost stvaranja poboljšanog čovjeka (s boljim fizičkim i psihičkim sposobnostima) koji također želi biti dio tog spektakla. Slučaj kiborgiziranog atletičara Oscara Pistoriusa potaknuo je brojna etička pitanja vezana uz poboljšanje i stvaranje umjetnih dijelova tijela i izazvao brojne kontroverze u svijetu sporta.
Članak je podijeljen u četiri problemske cjeline. Prvi dio prikazuje osnovni uvid u kiborgizaciju ljudskoga tijela i želju za stvaranjem jačeg, bržeg i otpornijeg ljudskog tijela. Drugi dio razmatra mogućnosti koje pruža kiborgizacija u sportu navodeći slučaj Oscara Pistoriusa, invalida s amputiranim nogama koje su nadomještene umjetnim protetskim nogama. Analizom raznih mogućnosti koje se otvaraju u ovoj sferi, javiti će se i potreba stvaranja svojevrsne distinkcije između kiborg-atletičara i prirodnih atletičara. Treći dio razmatra do koje mjere je moralno i legalno opravdano poboljšati nesavršeno ljudsko tijelo i kada to poboljšanje dovodi do etičkih dilema u sportu, kao što je to kod slučaja Pistorius. Četvrti dio propituje stvara li se "umjetne" pobjednike, kako postići pravednost u natjecanju između prirodnih i "kiborgiziranih" sportaša, te jesu li se oni uopće smjeli međusobno natjecati.
Osnovna etička dilema u sportu je do koje se mjere smije zadirati u ljudsko tijelo kako bi mu se pružila pomoć vraćanjem izgubljenih funkcija, a da se istovremeno bitno ne promijeni njegovu prirodnost različitim oblicima umjetnog poboljšanja i dodavanjem funkcija koje tijelo izvorno ne posjeduje.

Ključne riječi

etika; kiborg; poboljšanje; prirodno tijelo; sport; transhumanizam

Hrčak ID:

94724

URI

https://hrcak.srce.hr/94724

Datum izdavanja:

27.12.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.382 *