Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja kvalitetne krme u slijedu kao tehnološka osnovica za visoku proizvodnju mlijeka po hektaru
Zvonimir Štafa
; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Ivan Danjek
Sažetak
Na površinama obiteljskog gospodarstva, kontinuiranom proizvodnjom i iskorištavanjem krmnih kultura u slijedu, osigurava se potrebna zelena krma za 234 dana u kontinentalnim područjima Hrvatske, a viškovi proizvedene krme pospreme se kao silaža, sijeno i zrno (koncentrat). Na taj se način, kombinacijom različitih krmnih kultura u ozimim, naknadnim i postmim rokovima sjetve, gotovo u potpunosti iskoristi fotosinteza po jedinici površine i proizvede dostatna krma za proizvodnju od 1070 do 1739 obroka bjelančevina i 1200 do 1618 obroka izraženih u ŠJ, odnosno u kombinacijama za proizvodnju silaže, zelene krme i zrna od 994 do 1303 obroka bjelančevina i 1281 do 1294 obroka u energiji izraženih u ŠJ dostatnih za dnevnu proizvodnju od 15 l mlijeka s 4,0% mliječne masti. Potrebna površina pod međuusjevima za namirenje potreba zelenom krmom, silažom i zrnu za 10 krava muzara s dnevnom proizvodnjom od 15 l mlijeka s 4,0% mliječne masti iznosi 2,46 ha, dok se potrebe sijena (DTS) namire na površini od 0,83 ha. Ukupna potrebna površina za namirenje potreba zelene krme, sijena, silaže i zrna (koncentrat) za 10 krava muzara iznosi 3,29 ha, uz manjak od 510 kg zrna kukuruza potrebnog za korekturu energetskog dijela obroka, ali i s proizvodnjom sijena većom od potreba za 1,0 t. Opterećenje po 1 hektaru iznosi 3,04 krava muzara s dnevnom proizvodnjom od 15 litara mlijeka s 4,0% mliječne masti u laktaciji.
Ključne riječi
krmni slijed; kakvoća; prirod; prinos
Hrčak ID:
94888
URI
Datum izdavanja:
10.1.1997.
Posjeta: 1.958 *