Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Je li kolesterol iz mlijeka i mliječnih proizvoda faktor rizika za razvoj ateroskleroze

Ljubo Barić ; Akademija medicinskih znanosti, Praška 2/III, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 1.874 Kb

str. 29-40

preuzimanja: 3.754

citiraj


Sažetak

Općenito se prihvaća da je povišeni (ukupni i LDL) kolesterol vrlo značajan faktor za razvoj ateroskleroze koja je danas u razvijenim zemljama glavni uzrok morbiditeta i mortaliteta (koronarna bolest, moždani udar i dr.). Ipak, promatran izolirano, kolesterol nije tako ozbiljan čimbenik kako se nekada mislilo, osobito u žena. Prognozu u svake osobe treba stoga promatrati i eventualne higijensko-dijetetske i druge mjere poduzimati samo u svjetlu "ukupnog rizika" (pušenje, hipertenzija, pretilost, familijarna anamneza bolesti arterija u mlađih osoba itd.). Mlijeko i mliječni proizvodi su dragocjeni sastojci hrane koji ne bi smjeli biti ograničeni bez uvjerljiva razloga. U osoba s lipidima u poželjnim granicama (ukupni kolesterol do 5,2 mmol/l odnosno 200 mg/dl; trigliceridi do 2,0 mmol/l odnosno do 200 mg/dl), bez bolesti arterija, nikakva ograničenja nisu opravdana. Kod povišenog kolesterola treba poglavito smanjiti količinu kolesterola i zasićenih masti u hrani, a u gojaznih reducirati i ukupnu količinu kalorija te promijeniti "stil života" s više fizičke aktivnosti u prirodi, uz prestanak pušenja. To snizuje aterogenu LDL-frakciju kolesterola, a povisuje zaštitnu HDL-frakciju. Lijekovi su u primarnoj prevenciji, to jest u osoba bez manifestnih znakova bolesti arterija, rijetko potrebni, za razliku od pacijenata s već izraženom koronarnom ili drugom bolešću arterija. Nema opravdanja (niti novčanih sredstava) za "pročešljavanje" velikih zajednica (masovnom ranom detekcijom) niti za krupne promjene načina prehrane čitavih populacija, kako se u nekim zemljama predlaže. U široj zdravstvenoj strategiji treba naći pravu mjeru i težiti ka zdravijem načinu života, ali bez nametanja nepotrebnih ograničenja i ulijevanja neutemeljenih bojazni.

Ključne riječi

mlijeko; ateroskleroza; kolesterol

Hrčak ID:

94980

URI

https://hrcak.srce.hr/94980

Datum izdavanja:

10.1.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.671 *