Izvorni znanstveni članak
Mikrofiltracija ugušćene sirutke
Anica Borović
; Mljekara "Dukat" d.d., M. Čavića 9, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Sažetak
Istraživan je utjecaj svojstava ugušćene sirutke (kisela, slatka) na protok permeata tijekom mikrofiltracije preko pločastih membrana II. generacije tipa GRM 2,0 PP. Određeni su sastav i bakteriološka kakvoća ugušćene sirutke i zatim permeata (mikrofiltrat) i retentata nakon procesa mikrofiltracije. Utvrđeno je da je povoljnije mikrofiltrirati kiselu ugušćenu sirutku, jer je protok stalan, mada niži u odnosu na slatku UF-sirutku. Uočena je promjena količine sastojaka u suhoj tvari permeata u odnosu na suhu tvar ugušćene sirutke. Smanjio se udjel proteina (posebice pri mikrofiltraciji slatke UF-sirutke), a povećao se udjel laktoze u suhoj tvari. Ustanovljeno je, također, da se membranama tipa GRM 2,0 PP iz ugušćene sirutke može ukloniti oko 97,4% živih bakterija, ali ovaj tip membrana potpuno zadržava samo kvasce i plijesni. v
Ključne riječi
mikrofiltracija ugušćene sirutke (kisele, slatke); procesne vrijednosti MF; sastav permeata i retentata; redukcija broja živih bakterija
Hrčak ID:
95044
URI
Datum izdavanja:
16.6.1995.
Posjeta: 1.480 *