Izvorni znanstveni članak
Rast i aktivnost bakterijske kulture Propionibacterium shermanii u obranom mlijeku, retentatu obranog mlijeka i u smjesama retentata obranog mlijeka i retentata demineralizirane sirutke
Ljerka Kršev
; Dukat d.d. Mljekara Zagreb, M. Čavića 9, 10000 Zagreb
Branka Magdalenić
; Prehrambena Industrija VINDIJA d.d., Međimurska 6, 42000 Varaždin
Ljubica Tratnik
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Sažetak
U obranom mlijeku, retentatu obranog mlijeka (ugušćenog do 1/2 i 1/3 početnog volumena) i u mješavini retentata obranog mlijeka i retentata demineralizirane sirutke (u omjerima 80 :20, 70 :30 i 50 :50) praćeni su rast i aktivnost bakterije Propionibacterium shermanii. Fermentacijom mlijeka bakterijom P. shermanii postiže se pH 4,6 nakon 24 sata. Maksimalan broj stanica/ml mlijeka dostiže se u redu veličine 10^7 (ml^-1) dok se u retentatu mlijeka postiže 10^9 (ml^-1) stanica. Dodatkom retentata demineralizirane sirutke u retentat mlijeka (ugušćenog do 1/3 početnog volumena) maksimalan broj stanica u ml (10^9/ml) postiže se uz veći dodatak retentata demineralizirane sirutke (30 i 50%) i to za 26 sati fermentacije bakterijom P. shermanii.
Ključne riječi
Propionbacterium shermanii kultura; rast; aktivnost u različitim supstratima (obrano mlijeko, retentat obranog mlijeka, smjese retentata obranog mlijeka i retentata demineralizirane sirutke)
Hrčak ID:
95154
URI
Datum izdavanja:
7.6.1994.
Posjeta: 1.526 *