Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj procesnih vrijednosti i vrsta membrana na mikrofiltraciju mlijeka

Anica Borović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev
Irena Landeka


Puni tekst: hrvatski pdf 1.108 Kb

str. 175-184

preuzimanja: 523

citiraj


Sažetak

Istraživan je utjecaj procesnih vrijednosti mikrofiltracije (MF) (tlak, temperatura, veličina pora membrana) na protok permeata obranog mlijeka preko pločastih membrana IIgeneracije tipa GRM 1,0 PP i GRM 2,0 PP. Određen je sastav mlijeka i zatim permeata (mikrofiltrat) i retentata nakon procesa MF. Optimalni protok permeata obranog mlijeka, uz minimalnu retenciju proteina, postiže se pri 40 °C i ulaznom tlaku 2 bara. Uočena je promjena količine sastojaka u suhoj tvari permeata u odnosu na suhu tvar mlijeka. Povećava se udio laktoze, a smanjuje udio proteina. Količina sastojaka u permeatu mlijeka ovisi o veličini pora upotrijebljenih membrana.

Ključne riječi

obrano mlijeko; mikrofiltracija; procesne vrijednosti procesa; sastav permeata i retentata

Hrčak ID:

95403

URI

https://hrcak.srce.hr/95403

Datum izdavanja:

19.9.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.371 *