Izvorni znanstveni članak
Senzorska procjena desertnih mliječnih proizvoda
Milana Ritz
; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vera Vojnović
Nada Vahčić
Stjepan Mahnet
; Dukat - Mljekara Zagreb d.d., Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb
Sažetak
Kvalitetu gotovog proizvoda obilježava niz faktora, a jedan od njih je i nivo senzorske poželjnosti. Od velike je važnosti za osiguranje plasmana novih proizvoda na tržištu saznanje o tome kako ih prihvaćaju potrošači. U ovom radu istraživane su dvije vrste mliječnih desertnih proizvoda na bazi proteina sirutke. Šezdeset potrošača testiralo je uzorke koristeći hedonističku skalu od 9 mogućih odgovora (ocjena). Senzorska kvaliteta je također procijenjena primjenom sistema bodovanja koristeći faktore značaja na skali od 20 bodova. Svježi uzorci i uzorci čuvani u uvjetima hladnjaka (4 °C, 85% rel. vlažnosti) ocjenjivani su svakih 7 dana (u razdoblju od 35 dana) u uvjetima temperature 20 °C. Bodovanje je provela panel grupa od 5 članova. Podaci su statistički obrađeni i interpretirani. Rezultati hedonističke skale pokazali su da ih potrošači smatraju vrlo poželjnim (preko 95%). Sistem bodovanja korišten u senzorskoj procjeni pokazao je da dolazi do značajnih promjena u kvaliteti za vrijeme skladištenja, ali one nisu toliko brze i velike da bi proizvod nakon 35 dana skladištenja bio senzorski neprihvatljiv (<11,2 boda). Može se zaključiti da je nivo kvalitete istraživanih uzoraka vrlo visok prema procjeni potrošača i senzorskih analitičara.
Ključne riječi
albuminski namaz; čokoladni albuminski namaz; hedonistička procjena kvalitete; senzorska ocjena kvalitete
Hrčak ID:
95441
URI
Datum izdavanja:
20.1.1992.
Posjeta: 1.907 *