Izvorni znanstveni članak
Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku
Marko Stanišić
; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo
Sažetak
Pomanjkanje mliječne masti u ishrani stanovništva u našoj zemlji je poznata i utvrđena činjenica. U novije vrijeme i na svjetskom tržištu vlada oskudica mliječne masti. Da bi se ova oskudica ublažila, potrebno je što bolje upoznati osobine mliječne masti s teoretske strane, što bi rezultiralo pravilnije iskorištavanje mliječne masti u mljekarskoj industriji, posebno u postizanju boljeg randmana prilikom prerade mlijeka u mliječne proizvode. Polazeći od toga da u domaćoj literaturi nije bilo podataka o ispitivanju izdvajanja masnog sloja u mlijeku, kao i u indeksu masnog sloja, a u dostupnoj svjetskoj, veoma malo, može se zaključiti da je ova fizička osobina mliječne masti nedovoljno istražena. Isto tako u našoj literaturi nema mnogo podataka o broju i veličini masnih kuglica. Utvrđivanje ovih fizičkih osobina mliječne masti ima veliki značaj s teoretske i praktične strane.
Ključne riječi
mlijeko; masni sloj; broj i veličina masnih kuglica
Hrčak ID:
95597
URI
Datum izdavanja:
4.5.1973.
Posjeta: 1.471 *