Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Izučavanje masnog sloja i broja i veličine masnih kuglica u mlijeku

Marko Stanišić ; Poljoprivredni fakultet, Sarajevo


Puni tekst: hrvatski pdf 1.661 Kb

str. 98-110

preuzimanja: 555

citiraj


Sažetak

Pomanjkanje mliječne masti u ishrani stanovništva u našoj zemlji je poznata i utvrđena činjenica. U novije vrijeme i na svjetskom tržištu vlada oskudica mliječne masti. Da bi se ova oskudica ublažila, potrebno je što bolje upoznati osobine mliječne masti s teoretske strane, što bi rezultiralo pravilnije iskorištavanje mliječne masti u mljekarskoj industriji, posebno u postizanju boljeg randmana prilikom prerade mlijeka u mliječne proizvode. Polazeći od toga da u domaćoj literaturi nije bilo podataka o ispitivanju izdvajanja masnog sloja u mlijeku, kao i u indeksu masnog sloja, a u dostupnoj svjetskoj, veoma malo, može se zaključiti da je ova fizička osobina mliječne masti nedovoljno istražena. Isto tako u našoj literaturi nema mnogo podataka o broju i veličini masnih kuglica. Utvrđivanje ovih fizičkih osobina mliječne masti ima veliki značaj s teoretske i praktične strane.

Ključne riječi

mlijeko; masni sloj; broj i veličina masnih kuglica

Hrčak ID:

95597

URI

https://hrcak.srce.hr/95597

Datum izdavanja:

4.5.1973.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.454 *