Izvorni znanstveni članak
Sezonska kontaminacija mlijeka buternim bakterijama
Ivica Vujičić
; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Mirjana Vulić
Sažetak
Sezonska kontaminacija mlijeka bakterijama buteme kiseline istraživana je u uzorcima zbirnog sirovog mlijeka u toku tri godine 1987.-1989. Utvrđeno je da je mlijeko proizvedeno u ljetnoj sezoni (april-septembar) značajno manje kontaminirano nego mlijeko proizvedeno u zimskoj sezoni (oktobar-mart). Broj spora se u mlijeku ljetne sezone kretao od 0 do 200, u prošeku 67 spora/l. Spore nisu uopće nađene u 48% analiziranih uzoraka iz ljetnog perioda. Samo oko 34% uzoraka mlijeka iz zimske sezone je imalo manje od 2000 spora/l. Sve ostalo mlijeko, oko 66%, bilo je kontaminirano velikim brojem spora i uopće nije bilo pogodno za izradu sireva.
Ključne riječi
kontaminacija mlijeka; buteme bakterije; sezonske varijacije
Hrčak ID:
95801
URI
Datum izdavanja:
3.2.1991.
Posjeta: 1.254 *