Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sezonska kontaminacija mlijeka buternim bakterijama

Ivica Vujičić ; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
Mirjana Vulić


Puni tekst: hrvatski pdf 595 Kb

str. 51-54

preuzimanja: 480

citiraj


Sažetak

Sezonska kontaminacija mlijeka bakterijama buteme kiseline istraživana je u uzorcima zbirnog sirovog mlijeka u toku tri godine 1987.-1989. Utvrđeno je da je mlijeko proizvedeno u ljetnoj sezoni (april-septembar) značajno manje kontaminirano nego mlijeko proizvedeno u zimskoj sezoni (oktobar-mart). Broj spora se u mlijeku ljetne sezone kretao od 0 do 200, u prošeku 67 spora/l. Spore nisu uopće nađene u 48% analiziranih uzoraka iz ljetnog perioda. Samo oko 34% uzoraka mlijeka iz zimske sezone je imalo manje od 2000 spora/l. Sve ostalo mlijeko, oko 66%, bilo je kontaminirano velikim brojem spora i uopće nije bilo pogodno za izradu sireva.

Ključne riječi

kontaminacija mlijeka; buteme bakterije; sezonske varijacije

Hrčak ID:

95801

URI

https://hrcak.srce.hr/95801

Datum izdavanja:

3.2.1991.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.254 *