hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira

Ljubica Tratnik ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Ljerka Kršev

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 143-152 preuzimanja: 424* citiraj
APA 6th Edition
Tratnik, Lj. i Kršev, Lj. (1991). Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira. Mljekarstvo, 41 (6), 143-152. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/95850
MLA 8th Edition
Tratnik, Ljubica i Ljerka Kršev. "Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira." Mljekarstvo, vol. 41, br. 6, 1991, str. 143-152. https://hrcak.srce.hr/95850. Citirano 21.06.2021.
Chicago 17th Edition
Tratnik, Ljubica i Ljerka Kršev. "Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira." Mljekarstvo 41, br. 6 (1991): 143-152. https://hrcak.srce.hr/95850
Harvard
Tratnik, Lj., i Kršev, Lj. (1991). 'Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira', Mljekarstvo, 41(6), str. 143-152. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/95850 (Datum pristupa: 21.06.2021.)
Vancouver
Tratnik Lj, Kršev Lj. Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira. Mljekarstvo [Internet]. 1991 [pristupljeno 21.06.2021.];41(6):143-152. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95850
IEEE
Lj. Tratnik i Lj. Kršev, "Utjecaj različitog sastava miijeka na svojstva kefira", Mljekarstvo, vol.41, br. 6, str. 143-152, 1991. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/95850. [Citirano: 21.06.2021.]

Sažetak
U radu je proučavan utjecaj različitog sastava mlijeka na tijek fermentacije i organoleptička svojstva kefira. Za proizvodnju kefira upotrijebljeno je mlijeko s dodatkom mlijeka u prahu i bez njega te mješavine mlijeka sa 20% i 30% ultrafiltrirane demineralizirane sirutke. Također je korišteno i ultrafiltrirane obrano mlijeko (UF-mlijeko) s različitim udjelom proteina. Uzorci mlijeka podešeni su na pH-vrijednost 6,6-6,7, pasterizirani 5 min. (90° C), ohlađeni (25 °C), cijepljeni sa 3% matične kefirne kulture te inkubirani (23 °C) do pojave koaguluma. Proizvedeni uzorci kefira pohranjeni su jedan dan pri temperaturi od 8 °C određena je pH-vrijednost i titracijska kiselost te organoleptička svojstva kefira. Tijekom čuvanja uzoraka kefira u hladnjaku tri je dana praćena pH-vrijednost i promjena organoleptičkih svojstava kefira.

Ključne riječi
kefir; sastav; svojstva; dodavanje obranog mlijeka u prahu; različiti dijelovi bjelančevina

Hrčak ID: 95850

URI
https://hrcak.srce.hr/95850

[engleski]

Posjeta: 679 *