Stručni rad
O poteškoćama pri određivanju bezmasne suhe tvari u našem mljekarstvu
Zlatko Mašek
; Dukat - Mljekara Zagreb d.d., Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb
Sažetak
U ovom, radu opisani su nedostaci odredbi pravilnika o mlijeku i mliječnim proizvodima pri određivanju BST mlijeka, tj. ne označuje se da li je utvrđena količina BST mlijeka izražena g/100 g ili g/100 ml. U vlastitom radu utvrđene su razlike u količini ST i BST mlijeka u odnosu na g/100 i g/100 ml. Nadalje, utvrđen je i koeficijent Herz-Henkelove formule za računsko određivanje BST mlijeka g/100 i g/100 ml prema rezultatima gustoće mlijeka na 15 °C i 20 °C. U zaključcima se predlaže obvezatno označavanje količine BST (i drugih sastojaka) mlijeka u odnosu na g/100 g ili g/100 ml odnosno da se u našoj mljekarskoj praksi izražavaju količine BST mlijeka g/100 ml. Predlaže se upotreba laktodenzimetara baždarenih za gustoću mlijeka na 20 °C.
Ključne riječi
mlijeko; bezmasna suha tvar; određivanje
Hrčak ID:
95984
URI
Datum izdavanja:
4.3.1985.
Posjeta: 1.542 *