Izvorni znanstveni članak
Vrednovanje sirovog mlijeka prema sadržaju proteina, masti i njegove zagađenosti
Božidar Maslovarić
; Poljoprivredni fakultet, Trg Dositeja Obradovića 8, 21000 Novi Sad
V. Kunc
Sažetak
Do sada se u Jugoslaviji kvaliteta mlijeka, kao osnova za utvrđivanje cijene mlijeku, vrednovala samo na temelju podatka o količini masti. Zbog toga se selekcijom u govedarstvu nastojalo povećati proizvodnju mlijeka i količinu masti, ali se istovremeno smanjila količina suhe tvari bez masti i bjelančevina u mlijeku. U namjeri da se poboljšaju fizičke i kemijske karakteristike mlijeka predlaže se da se cijena mlijeku utvrđuje na temelju količine bjelančevina i masti. Zbrajanjem prosjeka masti (3,6%) i bjelančevina (3,0%) mlijeka utvrđuju se vrijednosne jedinice na temelju kojih se izvode cijene jedinica masti i bjelančevina. U Tabeli 1. navode se podaci za izračunavanje osnovne cijene mlijeka. Ovisno o kontaminaciji cijena mlijeka se može umanjivati ili povećati. Broj bakterija i somatskih stanica, te prisustvo inhibitora (dezinficijensa, detergenta, antibiotika i drugog) određuje razinu kontaminacije. Osnovna cijena mlijeka može se umanjiti ili povećati za 5% na temelju prisustva svakog pojedinog kontaminenta, što znači da bi u skladu s razinom kontaminacije, cijena mlijeka mogla biti veća ili manja za 15%. U Tabeli 2. su grupirani i prikazani kontaminenti mlijeka.
Ključne riječi
cijena mlijeka; vrednovanje na osnovi količine bjelančevina, masti, broja bakterija, somatskih stanica i prisustva inhibitora
Hrčak ID:
96600
URI
Datum izdavanja:
2.3.1990.
Posjeta: 3.398 *