Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja topljenog sira modificiranjem sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira

Ljiljana Kulić ; Tehnološki fakultet, Bulevar Cara Lazara 1, 21000 Novi Sad
Marijana Carić


Puni tekst: hrvatski pdf 2.055 Kb

str. 91-104

preuzimanja: 689

citiraj


Sažetak

Razlog rasta proizvodnje i potrošnje topljenih sireva prvenstveno je u velikoj mogućnosti primjene različitih komponenata u smjesi za topljenje, kao i u ekonomičnosti same proizvodnje. Uzimajući u obzir uvjete koji vladaju na našem tržištu, ova istraživanja su obuhvatila istraživanje mogućnosti modificiranja sastava smjese za topljenje uz primjenu prirodnih aroma sira. U tom cilju su proizvedeni topljeni sirevi za mazanje u laboratorijskim uvjeti uz supstituciju 15% zrelog sira u smjesi za topljenje smešom nedovoljno zrelog sira i surutke u prahu. Variranjem količine surutke u prahu, različitih vrsta i količina prirodnih aroma sira utvrđeni su parametri za industrijsku proizvodnju. Uspješno proizvedeni topljeni sirevi u industrijskim uvjetima, kao i praćenje njihovog kvaliteta, fizičko-kemijskim, organoleptičkim i mikrobiološkim metodama, pokazuju da primjena prirodnih aroma Cheddara i Parmezana omogućava modificiranje sastava smjese za topljenje uz primjenu ekonomski povoljnijih komponenata i postizanje kvalitetnog proizvoda sa aromom izvornog sira.

Ključne riječi

topljeni sir; dodavanje prirodnih aroma sira Cheddar i Parmezan; modifikacije sastava smjese

Hrčak ID:

96606

URI

https://hrcak.srce.hr/96606

Datum izdavanja:

3.4.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.476 *