Izvorni znanstveni članak
Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku
Ana Arsov
; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Karmen Godič
Sažetak
Proučavali smo utjecaj enzimatski razgrađene laktoze enzimom beta-galaktozidazom (Maxilact LX 5.000) na aktivnosti čistih i miješanih kultura Lbc. buigaricus i Str. thermophilus. Aktivnost kultura smo utvrđivali na osnovi vremena koagulacije, tvorbe mliječne kiseline, porasta broja mikroorganizama pojedinih kultura pri temperaturi 42 °C u postfermentacijskom razdoblju pri temperaturi 6 °C. Utjecaj enzimatski razgrađene laktoze u mlijeku na povećanu aktivnost kulture bilo je moguće točno odrediti samo u čistim kulturama Str. thermophilus.
Ključne riječi
aktivnost čistih kultura bakterija Streptococcus thermophilus; Lactobacillus buigaricus
Hrčak ID:
96681
URI
Datum izdavanja:
2.7.1990.
Posjeta: 1.365 *