Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proučavanje aktivnosti čistih i miješanih kultura Loctobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus u enzimatski hidroliziranom mlijeku

Ana Arsov ; Biotehniška fakulteta, Oddelek za zootehniko, Institut za mlekarstvo, Groblje 3, 1230 Domžale, Slovenija
Karmen Godič


Puni tekst: hrvatski pdf 1.102 Kb

str. 177-184

preuzimanja: 526

citiraj


Sažetak

Proučavali smo utjecaj enzimatski razgrađene laktoze enzimom beta-galaktozidazom (Maxilact LX 5.000) na aktivnosti čistih i miješanih kultura Lbc. buigaricus i Str. thermophilus. Aktivnost kultura smo utvrđivali na osnovi vremena koagulacije, tvorbe mliječne kiseline, porasta broja mikroorganizama pojedinih kultura pri temperaturi 42 °C u postfermentacijskom razdoblju pri temperaturi 6 °C. Utjecaj enzimatski razgrađene laktoze u mlijeku na povećanu aktivnost kulture bilo je moguće točno odrediti samo u čistim kulturama Str. thermophilus.

Ključne riječi

aktivnost čistih kultura bakterija Streptococcus thermophilus; Lactobacillus buigaricus

Hrčak ID:

96681

URI

https://hrcak.srce.hr/96681

Datum izdavanja:

2.7.1990.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.365 *