Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Piruvat kao novi kriterij bakteriološke analize mlijeka

Darko Škrinjar ; Dukat d.d., Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 2.538 Kb

str. 266-281

preuzimanja: 894

citiraj


Sažetak

Uslijed strukturnih promjena u mljekarskoj privredi došlo je i do promjene u sabiranju i prijevozu mlijeka. Vrijeme od proizvodnje mlijeka do dobivanja gotovog proizvoda povećalo se. Primjenjuje se jedno i dvodnevno sakupljanje i doprema mlijeka što produžava vrijeme skladištenja sirovog mlijeka kod proizvođača na sabiralištu, a krajem tjedna i praznicima i u prijemnim tankovima mljekare. Zbog toga, a u cilju da se održi kvaliteta sirovog mlijeka, kod proizvođača, na sabiralištima kao i na prijemnom odjelu mljekare treba mlijeko nisko hladiti. To dovodi do problema analize mlijeka pomoću reduktazne probe

Ključne riječi

mlijeko; bakteriološka analiza; piruvat

Hrčak ID:

97108

URI

https://hrcak.srce.hr/97108

Datum izdavanja:

1.9.1980.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.512 *