hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Modificiranje škroba radi proširenja primjene

Drago Šubarić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6956-5814
Jurislav Babić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6453-1850
Đurđica Ačkar   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4257-2907

Puni tekst: hrvatski, pdf (406 KB) str. 247-258 preuzimanja: 2.636* citiraj
APA 6th Edition
Šubarić, D., Babić, J. i Ačkar, Đ. (2012). Modificiranje škroba radi proširenja primjene. Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, (1.), 247-258. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/97374
MLA 8th Edition
Šubarić, Drago, et al. "Modificiranje škroba radi proširenja primjene." Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, vol. , br. 1., 2012, str. 247-258. https://hrcak.srce.hr/97374. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Šubarić, Drago, Jurislav Babić i Đurđica Ačkar. "Modificiranje škroba radi proširenja primjene." Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi , br. 1. (2012): 247-258. https://hrcak.srce.hr/97374
Harvard
Šubarić, D., Babić, J., i Ačkar, Đ. (2012). 'Modificiranje škroba radi proširenja primjene', Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, (1.), str. 247-258. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/97374 (Datum pristupa: 17.09.2019.)
Vancouver
Šubarić D, Babić J, Ačkar Đ. Modificiranje škroba radi proširenja primjene. Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi [Internet]. 2012 [pristupljeno 17.09.2019.];(1.):247-258. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97374
IEEE
D. Šubarić, J. Babić i Đ. Ačkar, "Modificiranje škroba radi proširenja primjene", Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, vol., br. 1., str. 247-258, 2012. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/97374. [Citirano: 17.09.2019.]

Sažetak
Proizvodnja i potrošnja škroba u svijetu u stalnom je porastu zahvaljujući pozitivnim učincima koji se ostvaruju dodatkom škroba ili njegovih derivata pri proizvodnji različitih proizvoda. Primjena nativnih škrobova u različitim granama industrije (prehrambena, kemijska, farmaceutska...) relativno je niska zbog određenih nedostataka koji se ogledaju u gubitku viskoznosti i svojstava ugušćivanja nakon kuhanja i skladištenja, retrogradaciji, nestabilnosti u kiselim uvjetima i/ili sinerezi itd. Da bi se ti problemi nadvladali i proširile mogućnosti primjene škroba u prehrambenoj i neprehrambenoj industriji, provode se kemijski, fizikalni i enzimski postupci modificiranja škroba te kombinacije navedenih postupaka. Iako se u novije vrijeme sve veći broj istraživanja bavi fizikalnim postupcima modificiranja (preželatinizacija, primjena ekstruzije, ultrazvuka, uzastopni postupci izazivanja sinereze) te enzimskim postupcima (npr. „linearizacija“ amilopektina), no najčešći oblik modificiranja škroba i dalje su postupci kemijskog modificiranja – esterificiranje, eterificiranje, umrežavanje i dvostruka modifikacija. Osim što se modificiranjem postižu željena funkcionalna svojstva škroba, dobiva se i ekonomski isplativa zamjena za hidrokoloide, omogućuje primjena škroba u proizvodnji biorazgradive ambalaže, kao nosača različitih aktivnih tvari u farmaceutskoj industriji, a novija istraživanja pokazala su da se modificiranjem utječe i na probavljivost škroba. Naime, rezistentni škrob (frakcija škroba koja se ne probavlja u tankom nego u debelom crijevu podliježe fermentaciji) pokazao se kao iznimno potencijalno sredstvo za korištenje u terapiji dijabetesa, dijareje, pretilosti te enteralnoj i parenteralnoj prehrani bolesnika.

Ključne riječi
škrob; modificiranje; rezistentni škrob; primjena u prehrambenoj industriji

Hrčak ID: 97374

URI
https://hrcak.srce.hr/97374

[engleski]

Posjeta: 2.910 *