Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pretplatničke liste kao izvor podataka za povijest knjige i čitanja: primjer pretplatničkih lista knjiga tiskanih u Dalmaciji u prvoj polovici 19. stoljeća

Jelena Lakuš ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske znanosti
Jelena Vukadin ; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Filozofski fakultet, Odsjek za informacijske znanosti


Puni tekst: hrvatski pdf 433 Kb

verzije

str. 33-70

preuzimanja: 725

citiraj


Sažetak

Analizirajući pet sačuvanih i dostupnih pretplatničkih lista pronađenih u djelima tiskanim između 1835. i 1848. godine u zadarskoj tiskari braće Battara, rad nastoji ukazati na niz istraživačkih mogućnosti koje pretplatničke liste nude te na njihovu relevantnost u razotkrivanju procesa proizvodnje, distribucije i recepcije pisane riječi u 19. stoljeću. U radu se analizira kvantitativna zastupljenost pretplatnika, njihova geografska rasprostranjenost, profesionalni profil i spolna struktura.
Pretplatništvo se kao novi nakladničko-knjižarski fenomen, koji je podrazumijevao kolektivno financiranje izdavanja knjiga, časopisa ili novina, pojavilo na dalmatinskom prostoru u prvoj polovici 19. stoljeća, postupno zamijenivši dotadašnji sustav individualnog mecenatstva. Njegova je pojava rezultirala objavom popisa pretplatnika koji su sadržavali imena svih onih koji su svojim novčanim doprinosom poduprli tiskanje neke knjige. Podaci o imenima i prezimenima pretplatnika, njihovu zanimanju, mjestu prebivanja i broju naručenih primjeraka, koje su pretplatničke liste obično sadržavale, čine ih vrlo dragocjenim izvorima za proučavanje povijesti knjige i čitanja.

Ključne riječi

subscription; collective patronage; 19th century; Dalmatia

Hrčak ID:

97452

URI

https://hrcak.srce.hr/97452

Datum izdavanja:

21.2.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.568 *